Поумняваме със сирене и мляко

Поумняваме със сирене и мляко
A A+ A++ A

Млечните продукти са много важни за мозъчната дейност, съобщи в. „Труд“, цитирайки изследване на австралийски и американски учени. Те са установили, че умствените способности на хората, които редовно ядат сирене и пият мляко, са по-добри от тези, които рядко опитват подобни храни.

Макар и изследването, обхванало 1000 души, да не констатира категорична връзка между млечните храни, мазнините и умствените способности, то насочва към важни неща за функционирането на мозъка.

Преди него друго US изследване с участието на 104 пенсионери показа, че възрастните с по-високи нива на полезни мазнини в кръвта по-рядко имат свиване на мозъка, характерно за Болестта на Алцхаймер. Става въпрос за омега-3 мастните киселини, каквито има в някои риби.

Мазнините са много важни за функциите на мозъка. Всъщност 50% от него са мазнини. Клетките са изолирани от пластове миелин, който се състои от 75% мазнини. Миелинът трябва постоянно да се обновява, а той е много важен за способността за общуване. Колкото повече миелин има човек, толкова по-бързо овладява нови умения.

Резултатите от тези изследвания противоречат на най-честите препоръки за здравословно хранене и на предупрежденията за опасността от мазни храни.

Британско изследване пък установи, че хората на нискохолестеролни диети са по-застрашени от инсулт. Друго американско изследване откри връзка между нискомаслените диети и увеличаването на депресията.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници