Мирото, което тече от иконата в Пазарджик, носи благоденствие

Мирото, което тече от иконата в Пазарджик, носи благоденствие
Снимка: www.plovdivskamitropolia.bg
A A+ A++ A

Мирото, което тече от иконата в Пазарджик, при прегледа на подобни събития в християнския свят през Средните векове, Възраждането и в най-ново време, не означава предстоящи бедствия, а точно обратното – благоденствие за града и за неговите жители, коментира директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров.

Миро тече и днес в различни точки на света. Наскоро получихме миро, изтичащо от мощите на св. Николай Чудотворец от град Бари, Италия, благодарение на посланик Марин Райков, което бе подарено на църквата „Св. Николай” в Черноморец. Черноморец е единственият град на морето, който не пострада при наводненията и реализира добър туристически сезон.

Друг е въпросът, ако от иконата се стичаха сълзи. Това наистина вещае неприятности. Но много често това се прави от недобросъвестни свещеници. Класически е случаят в Русия при Петър І. В рамките на политиката му на европеизация на Русия той заповядал на свещениците, ходещи с бради и коси до кръста, да се подстрижат по европейски – с по-къси бради. Иконите в Русия почнали да плачат. Вбесен, Петър І се обадил на главата на руската църква и му казал: „Ако до утре до обед иконите не спрат да плачат, ще заплачат и свещениците. И то в Сибир“. Иконите спрели да плачат.

#Божидар Димитров #Миро #Пазарджик #икона

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници