Христосков отхвърли варианта фалит на пенсионната система

Христосков отхвърли варианта фалит на пенсионната система
Христосков отрече да има опасност за фалит на пенсионната система. Снимка: www.capital.bg
A A+ A++ A

Социалният министър Йордан Христосков отхвърли възможността пенсионната ни система да фалира или да няма пенсии.

„Няма никаква опасност и днес да не се плащат пенсиите. Постъпленията в НАП са такива, каквито са предвидени. Така ще бъде до края на годината – ще има пенсии“, заяви министърът в сутрешния блок на Нова телевизия в четвъртък.

Системата за прослужени години е практика, която се прилага в много страни. Но в България хората се пенсионират много рано. Средната възраст за пенсиониране в България е 59 години, посочи Христосков като слабост в осигурителната ни система.

На въпрос минималната работна заплата трябва ли да се увеличи, той каза, че от следващата година е предвидено да се вдигне с 40 лв. „Аз изразих лично мнение като експерт и смятам, че 400 лв. минимална работна заплата също е възможна“, коментира Христосков.

По повод енергийните помощи при промяна цената на електроенергията примерно с 5% месечната помощ ще се увеличи и ще трябват 4 млн. лв. от бюджета, която ще се осигури с подготвяната актуализация на бюджета, каза Христосков.

Откази за изплащане на задължителните помощи на хора, които живеят на друг постоянен адрес, но всъщност живеят в Мизия, няма, каза служебният министър по повод твърдения, че в Мизия след наводненията масово се отказват помощите от 325 лв. Общо 2229 еднократни помощи са изплатени в пострадалите от наводнения райони в цялата страна. Социалните ни работници са по места, правят списъци и парите се изплащат, увери Христосков. Около 1 300 000 лева ще отидат за помощи, добави той.

#Йордан Христосков #пенсии #НАП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници