Чудо в Пазарджик: Миро се стича от икона на Иисус Христос

Чудо в Пазарджик: Миро се стича от икона на Иисус Христос
Снимки: "24 часа"
A A+ A++ A

Иконата на Иисус Христос в катедралната църква "Успение Богородично" в Пазарджик трети ден пуска миро, съобщават местните медии Това се сочи като поличба за грях, твърдяха възрастни мирянки, които топят пръстите си в мирото и правят кръстове на челото си. Щом Спасителят се е разплакал, значи сме много грешни, кръстят се бабите.

Изключително рядко се случва подобно чудо, категорични са и свещениците. Мирото с мирис на зехтин се стича от ръцете и нимба на Христос. То станало особено видимо на Малка Богородица. Иконата е там от създаването на храма и е монтирана в иконостаса.

От архитектурна гледна точка църквата „Света Богородица“ представлява трикорабна псевдобазилика с три портала: централен — на св. Богородица, ляв — на св. Харалампий, десен — на св. Мина, и два параклиса в женското отделение - св. Архангел и св. Николай. Тя е масивна постройка, изградена от розов риолит.

Църквата е прочута със своя дървен иконостас, изработен от орехово дърво и забележителен със своята високо художествена ажурна дърворезба в стила на Мияшката школа.

Иконите на църквата датират от различно време. Някои от тях са от преди 1837 г. Най-старата - св. Дионисий - е от 1814 г., а най-новите са от 1914 г. Една от най-хубавите и ценни икони е иконата на Св. св. Кирил и Методий, рисувана от Станислав Доспевски през 1860 г.

Камбанарията на западната фасада е изградена в основи през 1906 г., а завършена през 1932-34 г.

Иконостасът на храма представлява уникална дърворезба под егидата на ЮНЕСКО. Изработен е от майстори на Дебърската художествена школа, начело с Макрия Негриев Фръчковски, чийто гроб е пред олтара на храма. Стенописите са направени от представители на Самоковската школа, а има икони дори от Станислав Доспевски. В църквата има и чудотворна икона, за която се твърди, че лекува.

Струята е била видимо най-обемна в деня на Малка Богородица. От течността са взети проби, които са изпратени в пловдивската митрополия, откъдето ще бъдат изпратени за лабораторно изследване, съобщи архерейсткият наместник на Пазарджик отец Яков. Едва след като състава на течността стане известен от пловдивската митрополия ще коментират феномена.

" Ако е Чудо ще го оповестим", заяви Яков, цитиран от "24 часа". Той отказа какъвто и да е допълнителен коментар с мотив, че не може да талкува действията на Бог. Според възрастни миряни обаче стичащото се миро е лоша поличба за Пазарджик. Според други тълкуватели подобни явления са били регистрирани миналия век в бачковския манастир преди войни, или съдбоносни събития. Видимо е обаче, че стичащата се течност няма как да бъде нагласена умишлено.

Иконата е голяма, а горната й част се намира на около три метра от пода на храма. Течността сякаш се появява от нищото непосредствено под пръстите на ръцете на Исус Христос и се стича надолу.

Но неофициална информация въпросната икона е рисувата от неизвестен майстор около 1840г. по времето, когато е изработен иконостасът на църквата " Св. Богородица". Той е направен от орех, с уникални дърворезби и е обявен за паметник на културата от Юнеско. Иконостасът е дело на дебърски майстори.

#икона #Иисус Христос #Пазарджик

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници