ОССЕ ще следят за честни избори у нас

ОССЕ ще следят за честни избори у нас
ОССЕ ще наблюдава изборите у нас за осми път. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Организацията за сигурност и сътрудничество ще следи избори у нас за осми път, като сега е поканена от МВнР. Основният екип ще бъде базиран в София и ще се състои от 12 експерти, които ще са представители на десетте страни участнички в ОССЕ. По-късно ще се присъединят 10 дългосрочни наблюдатели, които ще бъдат разпределени из страната.

Ръководителят на Ограничената мисия за наблюдение на изборите на ОССЕ/СДИЧП Одри Гловър припомни, че изборите не са събитие за един ден, от изключително значение са всички неща, които се случват в пред изборния ден и след това. 

Гловър обясни, че няма да се прави системно наблюдение на процедурите в изборния ден. „На първо място ще следим за прилагането на новия изборен кодекс, средата, в която ще протича изборната кампания, финансирането на кампаниите, медийната среда и отразяването на кампанията”, посочи тя.

Някои от препоръките, които са били направени от ОССЕ в миналото са били изпълнени, а други продължават да не се спазват. Една от препоръките на организацията, която не е изпълнена, е малцинствата да провеждат агитация на майчин език. Гловър подчерта, че това изисква промяна на Конституцията, за която управляващите единствени могат да вземат решение.

„Няма да се намесваме в изборния процес, а ще наблюдаваме и не се интересуваме от крайния резултат от изборите, а от призрачността на изборния процес, неговата безпристрастност и тайна на вота”, добави още тя.

#ОССЕ #избори #София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници