Социални работници помагат в пострадалите райони

Социални работници помагат в пострадалите райони
„Държавата помага във всички пострадали от наводненията райони“, заяви министър Йордан Христосков. Снимка: ureport.bg
A A+ A++ A

„Държавата помага във всички пострадали от наводненията райони“, увери вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков.

Той подчерта, че социалните работници от териториалните структури на Агенцията за социално подпомагане първи оказват помощ на пострадалите.

"До момента в Берковица и Георги Дамяново са приети по 28 молби-декларации за отпускане на еднократна финансова помощ от 325 лв.", съобщи министърът. Той поясни, че лицата с месечни социални помощи, които полагат по 4 часа 14 дни в месеца общественополезен труд, в Берковица са 88 души, а в Георги Дамяново - 27. "Те могат да се включат в дейностите за отстраняването на щетите", посочи още вицепремиерът.

"Мобилен екип от социални работници в рибарското селище в Бургас е предоставил над 100 документа за еднократно подпомагане на нуждаещите се", поясни министър Христосков.

В Созопол са представени 60 молби-декларации за отпускане на еднократната помощ. В област Стара Загора се очаква да се подадат около 100 молби.

"Хората ще получат помощ и от Българския червен кръст и националната дарителска акция", посочи Христосков. Той съобщи, че се очаква около 49 хил. първокласници да получат еднократна помощ от 250 лв.

Министърът съобщи, че се очаква в сряда Министерски съвет да разгледа и одобри новата оперативна програма "Фонд за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица 2014-2020 г." "По нея до края на годината ще бъдат раздадени хранителни пакети на най-нуждаещите се", уточни министърът. Той поясни, че първоначално за стартирането на програмата ще се осигурят 30 млн. лв. от националния бюджет, които до края на тази или началото на следващата година ще бъдат възстановени от Европейската комисия.

#Бургас #Йордан Христосков #Георги Дамяново #Берковица #Европейската комисия #първокласници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници