Столична община започва почистване на речни корита

Столична община започва почистване на речни корита
За разчистването са осигурени 142 хил. лв. от междуведомствената комисия. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Столична община започва почистване на покрити участъци от реките Перловска, Слатинска, Суходолска, Боянска и Новачица.

За разчистването са осигурени 142 хил. лв. от междуведомствената комисия, каза кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от пресцентъра на Столична община.

„Най-важно за предотвратяването на разливания и наводнения е превенцията. Затова и Столична община в последните години чисти по около 50 км. речни корита годишно. Чистим както участъци, които са общинска отговорност, така и такива, за които отговаря държавата. Където експертите покажат, че има сериозна опасност ние се намесваме”, посочи столичният кмет.

Тя обяви, че въпреки че кметовете, областните управители и "Напоителни системи" имат ясна собственост и задължения, в тази ситуация не може да се чака и да се прехвърля отговорност.

„Почистването на коритото на река Искър е отличен пример. В момента се сключва договор и ще започне работа по почистването на участък от летище София до "Челопеченско шосе". Това са 15 км., в които териториите основно са на областна управа. Ние предложихме и поехме финансирането на това почистване. Изготвя се и плана за втори участък от 10 км - от 500 м под язовирната стена на Панчарево до Летище София. Това е единственият участък, който е изцяло отговорност на общината”, допълни Фандъкова.

По думите и има още 3 участъка – на областна управа и "Напоителни системи", но общината е готова да работи и по тях.

„Ако само чакаме някой друг да свърши работата, най-вероятно ще даваме пари за възстановяване на щети”, допълни Фандъкова.

Тя припомни, че общината е изградила дига на р. Лесновска, която е изцяло отговорност на "Напоителни системи".

#Столична община #започва #почистване #речни #корита

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници