Недостиг на работници блокира инвестиция за 30 млн. лв.

Недостиг на работници блокира инвестиция за 30 млн. лв.
A A+ A++ A

Германски индустриалец не стартира проекта си в Кърджали заради липсата на квалифицирани работници.

Производителят на алуминиеви тръби е планирал вложение от 30 млн. лева, но от година бави подписването на договора с партньора си „Теклас България“. Според пълномощника на изпълнителния директор Георги Георгиев проблемът е изцяло кадрови.

„Крайно затруднени сме с осигуряването на работници, всеки ден наши автобуси транспортират хора от 11 лъча, возим ги от Хасковско и Кърджалийско“, каза пълномощникът.

Заводите за производство на каучукови изделия за всички световни марки автомобили са до южния изход на Кърджали. Това е най-голямата работеща чуждестранна инвестиция в региона с 1100 работещи към момента, а до края на годината броят им трябва да се увеличи до поне 1300 души заради многобройните поръчки. През ноември собствениците – тримата братя Данон, трето поколение евреи от Турция, ще открият третия корпус на завода и ще търсят още около 700 работници и инженерни кадри.

Холдингът „Теклас“ е втори на световния пазар по производство на каучукови изделия за автомобилната индустрия, работи със 120 фирми в Европа и с още 70 в България, месечният оборот възлиза на 20 млн. лева, посочи Георгиев.

Средната работна заплата е 1100 лева, най-ниската позиция получава 550 лева, а работниците, които не отсъстват през месеца, получават и по 100 лева бонус.

Най-големият проблем обаче остава невъзможността да се осигури работна ръка, връзките с техническите университети не са достатъчни и за съжаление, не можем да разширим производството, констатира Георгиев.

Източник: БГНЕС

#Кърджали #работници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници