Македония отбелязва 23-годишнината на независимостта

Македония отбелязва 23-годишнината на независимостта
A A+ A++ A

Македония днес чества Денят на независимостта.

Референдум на 8 септември 1991 година даде начало на мирното отделяне на Република Македония от югославската федерация. Въпросът на референдума е: „Дали сте за независима Македония, с право за влизане в бъдещ съюз на суверенни държави на Югославия“. 

Над 95% от гласувалите са за създаването на отделна държава.

Този избор е предшестван от Декларация за независимост, приета на 25 януари същата година от македонския парламент. Формално независимостта е обявена на 18 септември 1991 година, когато парламентът приема Декларация за независимост на базата на резултатите от референдума.

Новата Конституция на Република Македония е приета на 17 ноември същата година. Част от албанската етническа общност отказва участие в референдума и изразява подкрепа за новата конституция едва десет години по-късно.

България е първата държава, която призна независимостта на Македония. Страната ни има принос чрез активна дипломация за признаването на новата държава от Турция, Русия, Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина.

„С това, което Македония представлява две десетилетия след историческия референдум, могат да се гордеят всички“, е казал премиерът Никола Груевски по повод Деня на независимостта, предаде телевизия „Сител“. Според Груевски македонският народ показал отговорност в управлението на собствената си съдба при взимането на важни решения.

Според президента Георге Иванов Македония е страната на смели хора, последователни в осъществяването на вековните идеали.

Независимостта на Македония преди 23 години беше повод за респект, а днес – повод за преразглеждане на грешките, пропуснатите шансове и големи реформи за излизане от стагнацията, коментира радио „Дойче веле“. Според радиото почти четвърт век е достатъчно време за всяка страна да павира пътя за развитие и да подсигури място за уважение на картата на света. Днес, когато независимостта е относително понятие за света, зависещ от сътрудничество, свързаност, интеграция и неспираща глобализация, с какви резултати може да се похвали Македония, пита радиото.

На 8 април 1993 година Общото събрание на ООН приема Македония като 181 пълноправен член на Световната организация. Поради съпротивата на Гърция страната е приета като Бивша югославска Република Македония. До днес Македония е призната с нейното конституционно име от 116 държави, включително и от три постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН - САЩ, Русия и Китай. Македония има дипломатически отношения със 160 държави по света.

#Македония #независимост #референдум

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници