Трайчо не поканил учени и еколози в комисия по шистовия газ

Трайчо не поканил учени и еколози в комисия по шистовия газ
Днешният протест срещу шистовия газ ще бъде пореден. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Пореден протест срещу шистовия газ, този път за окончателна забрана на проучванията и добива, започва в 11:00 часа пред паметника на Патриарх Евтимий в София.

Днешният протест е провокиран от думите на министър Трайчо Трайков, че се сформира Консултативна комисия за шистовия газ, в която обаче не са поканени нито учените, нито Гражданската инициатива за забрана на проучванията и добива на шистов газ в България по метода хидравлично разбиване, както им беше обещано от председателя на парламента Цецка Цачева.

В края на февруари природозащитниците връчиха на председателя на Народното събрание подписка от името на 52 000 души против смятания за изключително вреден за природата метод.

Под мотото „Борбата продължава! За окончателна забрана за шистовия газ!" демонстрантите ще настояват за ясни и актуални регулации, прозрачност и гражданско участие в работата на съответните комисии, организирани от законодателната и изпълнителната власт, предаде БГНЕС.

„Настояваме за изготвяне на нова актуална нормативна база за всякакви добивни дейности, включително нов Закон за концесиите, тъй като настоящият отваря широка врата за ограбването на природните ресурси на българската държава," заявяват ррганизаторите на протеста от Инициативната група срещу проучването и добива на шистов газ.

Това е пореден протест срещу проучванията и добива на шистов газ на територията на България чрез метода фракинг или хидравлично разбиване.

В края на януари Народното събрание прие решение за временен мораториум върху проучванията и добива на шистов газ.

Забраната ще е временна и ще важи, докато министерствата на енергетиката и екологията не приемат текстове в българското законодателство, които да гарантират, че методът хидравлично разбиване за проучване и добив на шистов газ няма да навреди на околната среда. Конкретен срок на забраната не беше посочен.

Според протестиращите, не е било прието предложението на гражданската ни инициатива в Закона за околната среда да бъде включен текст, с който фирмите се задължават да огласяват пред контролните органи пълния състав на използваните от тях при сондажите флуиди.

Освен това в наредбите за чистотата на водата са направени промени, които разрешават да бъдат инжектирани в подземни води, нефт, газ, въглероден диоксид, и завишават многократно допустимото съдържание на цианиди в тях.

„Дори направените в закона промени, засягащи „погрешно преведената" европейска директива, са най-минималните възможни, и в резултат - сондажите за конвенционален нефт и газ остават дори без задължителен Оценка за въздействие на околната среда (ОВОС)," възмутени са природозащитниците.

Те са категорични, че техните искания винаги са имали за цел въвеждането на регулации в целия бранш, в съответствие с новите опасни технологии, които се ползват, с новите флуиди и химикали, които се държат в тайна от фирмите.

„В добавка - всички промени в законите или подзаконовите актове са точно в обратна посока - намаляване на дори съществуващите недостатъчни регулации!," заявяват от инициативата срещу шистовия газ.

#шистов газ #фракинг #хидравлично разбиване #Трайчо Трайков #протест #гражданска инициатива

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници