Туск и Могерини - един добър урок

Туск и Могерини - един добър урок
Максим Бехар
A A+ A++ A

Полякът Доналд Туск е новият европейски "президент" и италианката Федерика Могерини е новият "външен министър" на ставаща все по-различна, но все още обединена Европа.

Само преди месеци тази рокада изглеждаше невъзможна, защото този екип вече означава, че в управлението на Европа навлиза съвсем ново поколение с нова визия и нови ценности. Техните предшественици Херман Ван Ромпой и Катрин Аштън само преди година изглеждаха несменяеми и много наблюдатели от Брюксел предполагаха, че и новите избраници ще бъдат от съшия консервативен и малко старомоден "калибър". Дори постоянно обновявания Туитър профил на Ван Ромпой не му помогна да се отърси от критиките, че липсата на харизма и ясни послания са огромния му недостатък.

Нещо повече - сегашният нов екип идва с кристално чист политически профил и по всяка вероятност "дясното" и "лявото" в европейската политика този път ще играят в добър тандем. Доналд Туск, действащ полски премиер, става първият лидер на посткомунистическа държава, който получава супер високата европейска позиция и това е изключително добър знак за всички държави от нашия регион. Строг десен консерватор, по-скоро последвател на реформиста Лешек Балцерович, отколкото на популиста Лех Валенса, сега Туск ще има трудната задача, да приложи познанията си по модерна икономика на една твърде пъстра, многстранна и различна територия, каквато е модерна Европа. От гръцките финансови сътресения до безработицата в Испания и стабилната Скандинавия, от гигантските разлики в Източна Европа до твърде размирната Франция ще трябва да се вслушват в съветите на Туск и - ако могат - да прилагат блестящия му икономически опит, с която той направи от Полша най-динамично развиващата се държава на континента.

От друга страна, "дясната му ръка" Могерини идва с твърде лявата и - често подчертавана - проруска позиция, но съвсем ясно е, че близостта й с Кремъл само ще помогне на обединена Европа да намери в крайна сметка малко повече допирни точки с Путин. 40-годишната италианка наследява най-голямата политическа криза от поне половин век насам в Европа - конфликтът между Русия и Украйна, която вече започна да добива очертанията на директна война между две не само големи държави, но и сериозни играчи в икономиката и политиката на Европейския съюз, макар и вън от него. До голяма степен и от Фредерика Могерини, ще зависи добрият политически баланс в региона, както и бъдещото отношение на държавите, които не членуват в ЕС към самия него.

И все пак - изборът на този доста необичаен тандем е добра новина за Европа - твърде десен "президент" и доста лява "министърка".

За миг си представете малка България с Бойко Борисов премиер и Кристиян Вигенин външен министър или пък Сергей Станишев премиер с Николай Младенов начело на дипломацията. Невъзможни неща у нас, възможни в Европа и достойни за добър урок.

Съсвем скоро и ние ще си го научим, бъдете сигурни.

#Лех Валенса #Лешек Балцерович #Федерика Могерини #Доналд Туск

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници