Федерика Могерини поема европейската дипломация

Федерика Могерини поема европейската дипломация
председател на Европейския съвет е избран действащият полски премиер Донлад Туск. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Европейският съвет избра италианския външен министър Федерика Могерини за върховен представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността.

За председател на Европейския съвет е избран действащият полски премиер Донлад Туск.

Това съобщи сегашният председател на Европейския съвет Херман Ван Ромпой.

"Европейският съвет избра премиера Доналд Туск за следващия председател на Европейския съвет и на европейските срещи на върха", написа Ван Ромпой в Туитър, цитиран от АФП. 

По-рано на съвещание в Париж, преди срещата на върха в Брюксел, европейските социалисти подкрепиха номинацията на италианския външен министър Федерика Могерини за върховен представител по въпросите на външната политика и сигурността.

"Съгласихме се да подкрепим кандидатурата на нашата италианска колежка Федерика Могерини", обясни вицеканцлерът на Германия Зигмар Габриел.

Българският еврокомисар Кристалина Георгиева бе сред основните претенденти за поста върховен представител на Европейския съюз за външната политика. Тя обаче нямаше големи шансове, тъй като състезанието не опира толкова до професионалните качества на кандидатите, колкото до това при кое политическо семейство ще отиде постът.

Кандидатурата на 41-годишната Могерини първоначално срещна трудности, след като източноевропейските държави я разкритикуваха като твърде неопитна и с твърде мека позиция по отношение на Русия, но активното лобиране на италианската левица за Могерини й осигури подкрепа от ключови западноевропейски столици и нужното й квалифицирано мнозинство в Съвета.

Кандидатурата на Доналд Туск за председател на Европейския съвет беше подкрепена от Европейската народна партия.

ЕНП иска да получи поста ръководител на Евросъвета, кандидат е премиерът Туск, каза полският евродепутат Яцек Сариуш-Волски.

Президентът Росен Плевнелиев обяви по-рано, че каквото и да се случи по време на днешните дебати, България ще получи сериозен ресор и много по-ярко и достойно представителство в следващата ЕК.

Бойко Борисов, който също е в Брюксел за срещата на върха на Европейската народна партия обяви, че от самото начало е знаел, че Кристалина Георгиева няма да стане върховен представител на Евросъюза за външната политика заради липсата на обща българска позиция по кандидатурата й.

Борисов упрекна Сергей Станишев, че като лидер на ПЕС е трябвало да загърби тясно партийните си интереси в България и да подкрепи българската кандидатура на Кристалина Георгиева.

#Федерика Могерини #поема #Европейска #дипломация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници