30 жалби от измамени туристи срещу "Солеос виа"

30 жалби от измамени туристи срещу "Солеос виа"
A A+ A++ A

В Комисията за защита на потребителите са постъпили над 30 жалби срещу дружеството „Солеос виа”, предлагащо екзотични екскурзии до Тенерифе на промоционални цени.

В жалбите потребителите търсят съдействие от комисията за прекратяване на сключените договори и възстановяване на заплатените от тях суми.  

Преди всичко потребителите следва да знаят, че правото на отказ от сключен извън търговски обект договор, без да се посочва причина и без да се заплаща неустойка, в рамките на 14 дни НЕ СЕ отнася за договори с предмет предоставяне на „услуги за настаняване, които нямат за цел живеене”, поясняват от КЗП.

В качеството си на регистриран туроператор дружеството промотира осем курорта от ваканционния клуб Regency Resort на испанския остров Тенерифе, като генерира потенциални клиенти и сключва договори. Програмата се нарича Fly Buy и предоставя възможност на избраните по определени критерии след проведена телефонна анкета граждани /потенциални купувачи на „тайм шеринг”/ да получат пробно членство за една година и да посетят клуба на промоционална цена, за да добият непосредствена представа за предлагания продукт. След провеждане на анкетата, отговарящите на критериите граждани се канят на презентация, при която се представят клубът и остров Тенерифе. В края й желаещите сключват договор, който им дава правото да се възползват от промоционалната цена за включване в програмата, срещу която търговецът се ангажира да направи резервация и да осигури настаняване в един от апартаментите на курортите от клуб Regency Resort за договорените цена и дати. Клиентите са информирани, че цената за настаняване не включва храната и организирането и стойността на транспорта до избраната за почивка дестинация. 

Дружеството е предоставило на клиентите съществената информация относно услугата, но не е изпълнило императивното законово задължение изрично да упомене в договора, че потребителят няма право на отказ от него в рамките на 14 дни, сочат от комисията. За това му нарушение на търговеца ще бъде наложена имуществена санкция.

Експертите на контролния орган за пореден път съветват потребителите да четат внимателно договорите и общите условия към тях и да се запознават подробно с техните клаузи и преддоговорната информация за предоставяните им услуги преди да положат подписа си.

При договорите, сключени извън търговския обект, с предмет „услуги за настаняване, които нямат за цел живеене”, потребителят не може да упражни правото си на отказ от тях в 14-дневен срок, без да посочва причини и без да заплаща неустойка. Същите са изключение от общия законов режим за право на отказ в 14-дневния срок.

#Комисия за защита на потребителите #Тенерифе #промоционални цени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници