197015 статии       |       398 интервюта       |       1524 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.63832| EUR 1.95583| GBP 2.26632|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   ПротестиКоронавирусБрекзитПо ваш сигналПарламентарни Избори 2021

Размер на шрифта:   

Погребват пловдивския вампир като християнин

27 август 2014, сряда / 19:43; Коментари: 0
Send to Kindle
Погребват пловдивския вампир като християнин

Свещеник ще опее при повторното му препогребване намерения преди дни при разкопките под Трихълмието необичайни костни останки, принадлежащи на предполагаем вампир, съобщава пловдивското издание Под тепето.

Противно на масовото разбиране за вампирясването, наложено от фантастиките, в археологията то се свързва със странно  погребение, съпътствано от ритуали и предмети за предпазване от зли сили или послесмъртни действия на покойника, обясняват от екипа, извършващ проучването на останките.

Пловдивският вампир е намерен с тухла в устната кухина и поставена керемида върху главата. Все още не са намерени исторически сведения за подобен обичай, но се предполага, че освен възможността с вампирясването друга причина за тухлата в устата може да е някакъв вид наказание. Вероятно е покойникът да е бил богохулник и с този акт хората да са го обрекли на мълчание вовеки веков. Може би е било и друг вид изкупление за сериозно прегрешение приживе.

В гроба е открита и подкова, но такива се срещат и на други места в некропола.

Въпреки споменатите аномалии при изпращането му в отвъдното, човекът е погребан в християнско гробище по християнски обичай, т.е. главата на запад, а краката на изток и следва да се отнесем към него като към християнин, обясни главният археолог Елена Божинова. Затова той, както и всички намерени останки, ще бъдат опети от свещеник и препогребани след края на изследванията. Това вече е уговорено със собственика на спрения строеж и духовника, който ще направи опелото.

Всички кости от намерените гробове се съхраняват в базата на регионалния археологически музей Пловдив.

Разкопките на ул. "Рилски Метох" продължават и се очакват нови открития вече от по-стар културен период.

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: