"Татко ме тъпчеше с наркотици", каза младежът, убил с ритници баща си

"Татко ме тъпчеше с наркотици", каза младежът, убил с ритници баща си
Снимка: dobrich.topnovini.bg
A A+ A++ A

"Татко ме тъпчеше с наркотици" - каза пред Окръжния съд в Добрич 18-годишният Димитър Балабанов от Генерал Тошево, който в събота сутринта преби до смърт баща си и рани тежко майка си в болницата в Добрич.

Съдебно-психологична и психиатрична експертиза ще покаже дали младежът е бил адекватен по време на побоя в отделението. Засега съдът му наложи постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража".  Според държавното обвинение той може да се укрие или да извърши друго престъпление.

Повдигнатото обвинение е за причинена смърт по непредпазливост в резултат на умишлено нанесена тежка телесна повреда на бащата и за умишлено нанесена средна телесна повреда на майката. Ако бъде осъден, младежът може да получи присъда до 12 години затвор, обясни наблюдаващият прокурор Радослав Бухчев.

От данните, изнесени в съдебното заседание, стана известно, че Димитър Балабанов е наркозависим. Той е буйствал в ареста и за довеждането му в съда са предприети предохранителни мерки.

Засега не е ясно какви са били подбудите му, за да посегне на родителите си, нито дали съжалява за стореното.

Според медици, Димитър е бил в абстиненция, когато са го завели в болницата, тъй като нито пулсът, нито кръвното, нито зениците му са показвали скорошна употреба на наркотично вещество. Именно в абстиненция наркоманите стават агресивни.

Пред съда шефът на спешното отделение д-р Ботев обясни, че по думите на близките му Димитър ги повикал в Аквапарка в Албена, където работел, и те го взели оттам. Потърсили лекарска помощ, защото бил агресивен.

Направените в болницата в Добрич уринарни тестове в събота сутринта са показали употреба на канабис, но не и на амфетамини, кокаин или хероин. Медици коментираха обаче, че има нови видове амфетамини и метамфетамини, които с такива тестове не могат да се установят. 

Предполага се, че след арестуването на Димитър са взети и кръвни проби, които ще се изследват в лабораторията на МВР.

Пред съда директорката на СОУ „Н. Й. Вапцаров“ в Генерал Тошево, в което Димитър учи, Радка Йорданова каза, че не е имало индикации младежът да има проблеми с наркотиците, не е имал и проблемно поведение. Успехът му бил много добър.

Колеги на Димитър от Аквапарка обясниха, че си вършел работата, но странял от другите. В разговор с един от тях споделил, че има проблем – няма приятелка до себе си. Обичайно ходел със слушалки и с очила. На колегите им не им е правело впечатление да има поведение на дрогиран.

Майката на Димитър – Емилия Балабанова, все още е с опасност за живота, макар според медиците състоянието й да е по-добро.

По-рано днес психолог предположи, че е имало проблеми в семейството на момчето, убило баща си.

„За да се случи това по този начин - явно в това семейство има някаква история на насилие”, каза криминалният психолог Тодор Тодоров в студиото на Нова тв.

Вероятно е младежът да е приемал наркотици, анаболи или други субстанции, предизвикали агресията.

"При анаболните стероиди крайният ефект е повишаване на нивата на тестостерона. Това би могло да отпуши такава агресия, но в никакъв случай не може да я предизвика, а да я засили, ако тя е налична”, смята Тодоров.


#Добрич #Генерал Тошево #младеж #убил баща си

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници