Подготвят план за подобряване на условията в затворите

Подготвят план за подобряване на условията в затворите
Снимка: www.skener.bg
A A+ A++ A

Министерството на правосъдието ще разработи план за подобряване на условията в затворите, заяви министърът на правосъдието Христо Иванов по време на посещението си в Ловешкия затвор.

Според министъра състоянието на затворното дело и натрупаните проблеми в тази област носят лош имидж на страната ни. Той обеща министерството на правосъдието да се опита да осигури финансиране по линия на европейските фондове за професионалното образование на лишените от свобода, за да могат излизайки от затвора да бъдат конкурентни на трудовия пазар, а не да се връщат към престъпна дейност от необходимост.

В Ловешкия затвор министърът на правосъдието посети и СОУ “Д. Митев”, в което се обучават 180 лишени от свобода от 1-ви до 12-ти клас. Завършилите успешно 12 клас придобиват една от двете специалности – “Оператор на металорежещи машини” или “ВиК”.

Министър Иванов разгледа още психиатричното отделение на Специализираната болница за активно лечение на лишени от свобода и кухненския блок на болницата, на които предстои да се извърши основен ремонт, както и да се закупи ново оборудване. За това има осигурено финансиране в размер на 360 000 евро от Норвежкия финансов механизъм.

Болницата е с ранг на републиканско лечебно заведение и е единствената, в която се предлага лечение на туберколоза и други заболявания на горните дихателни пътища на лишени от свобода.

#затвор #Ловеч #Иванов #Христо Иванов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници