Цените на имотите - с лек ръст

Цените на имотите - с лек ръст
Наемните и продажните цени на имотите започват леко да се вдигат. Снимка: www.spekulanti.com
A A+ A++ A

Наемните и продажните цени на имотите започват леко да се вдигат, показват наблюденията на брокерски агенции.

Едната причина е идващата нова учебна година и по-голямото търсене на жилища под наем или за купуване в градовете, където има вузове и колежи. Предпочитани са основно едностайни и двустайни апартаменти, по възможност напълно обзаведени. Освен студентите все повече хора през есента търсят работа в големите градове, след като през лятото са работили главно по морето или в чужбина.

Наемателите и купувачите търсят имоти в близост до удобен транспорт, като засега метрото в София е без конкуренция. Цените на наемите там са по-високи с 15% от средните.

Летният сезон пък е вдигнал търсенето на имоти по морето - под наем и за т.нар. втори дом. Повишеното търсене е качило цените с 20-50%, казват брокери. Така двустаен във Варна за летните месеци се дава под наем за 500 евро, вместо за 300, колкото върви извън сезона.

Въпреки очакванията за по-слаб интерес, чужденци, основно руснаци, продължават да купуват къщи и апартаменти в затворени комплекси по морето, твърдят брокерите. Средната цена за втори дом се е повишила леко и тръгва от 30 хил. евро за апартамент.

Предпочитанията на чуждите купувачи са за луксозни, напълно обзаведени имоти, отдалечени до 1.5 км от морската ивица. Търсят се и къщи на първа линия, но сделките са единични.

Много брокерски агенции очакват цените да продължат да се качват и през есента. Те прогнозират, че част от изтеглените около банковата криза пари ще се появят на имотния пазар.

#цени #имоти #брокери #Варна #морето #пазар #чужбина #втори дом

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници