Бензинът, дизелът и пропан-бутанът поевтиняват?

Бензинът, дизелът и пропан-бутанът поевтиняват?
A A+ A++ A

Бензинът, дизелът и пропан-бутанът ще поевтиняват, прогнозира председателят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев пред БНР (Вnr.bg). Причината - тенденцията към спад на световните цени на петрола въпреки нерешените конфликти в Украйна, Ирак и Ивицата Газа.

Делчев обаче очаква

поевтиняването на течните горива да е с по-малко от 10 на сто

колкото в момента е спадът на цените на петрола. „Ако петролът е спаднал с 10 на сто, не можем да очакваме същото спадане и при течните горива”, каза той и поясни: „Просто там механизмът на ценообразуване е по-различен, включително и заради огромната тежест на вземанията на държавата. Огромната част от цената са плащания към държавния бюджет.”

Справка в сайта на Организацията на страните, износителки на петрол (ОПЕК) показва, че точно преди месец цената на петрола е била 105,74 долара за барел.

Оттогава насам тя трайно пада

като последната определена от ОПЕК цена е от четвъртък – 99,03 долара за барел. Това прави намаление от 6,34 на сто в рамките на един месец.

За определяне на цената на петрола на ОПЕК се използва т. нар. петролна кошница, включваща 12 основни сорта петрол за износ на страните ­ членки на картела. Цената на барел петрол се определя чрез извеждане на средна аритметична величина от котировките към момента на закриване на търговията с всички сортове от “кошницата” на ОПЕК предходния работен ден.

От известно време цените на петрола падат. Въпреки проблемите между Русия и Украйна, в Ирак, в Ивицата Газа, в Нигерия, и въпреки че само до преди няколко години само един от тези конфликти щеше да е достатъчен да вдигне цените на черното злато.

Може би най-опасната причина е забавяне на световната икономика

и особено на икономиките от Азия, коментира пред БНР директорът на икономическата програма в Центъра за изследване на демокрацията Руслан Стефанов.

На второ място поевтиняването на петрола според него може да се дължи на очаквани ходове както от САЩ, които може да са разблокирали част от своя стратегически резерв или да не са го попълнили навреме. И, разбира се, очакваното постепенно връщане в експлоатация на атомните централи в Япония, което води до натиск върху потреблението на черното злато. Все още няма мнение доколко този натиск върху цените на петрола е продължителен, дали е само временно явление, каза Стефанов.

Той обясни, че всяко понижаване на цените на петрола е добро за икономиката ни и за отделния потребител, но не и за бюджетния дефицит. Ако сега рязко падне цената, това ще доведе до спад на приходите, тъй като няма да има такова голямо увеличаване на потреблението, което да допълни този съществен спад.

За да има ефект едно такова намаление, то трябва да трае минимум един месец и трябва цените да слязат устойчиво доста под 100 долара, допълва експертът.

#бензин #дизел #пропан-бутан #цени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай