Махат спирачките на асансьори, за да не засядат

Махат спирачките на асансьори, за да не засядат
Все още не е изяснена причината за несработването на автоматичните спирачки, но най-вероятно те са били блокирани. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Асансьорните техници масово блокират автоматичните спирачки на асансьорите, за да не засядат често и да не трябва да ходят на адреси, твърдят хора от бизнеса, цитирани от в. "24 часа".

От 6 до 8 въжета имат асансьорите по оригинална конструкция. Всяко от тях би могло самостоятелно да издържи кабината и пътниците и още 25% допълнителна тежест. При скъсване има устройство, което спира свободното падане - клинове или спирачки, а най-накрая на дъното на шахтата има амортисьори.

Техническата експертиза показва, че пропадналият асансьор в столичен блок, който уби една жена и тежко рани друга, е имал само две въжета, които от постоянно триене са се скъсали.

Все още не е изяснена причината за несработването на автоматичните спирачки, но най-вероятно те са били блокирани.

Софийската градска прокуратура започна разследване на тежкия инцидент. То се води срещу неизвестен извършител по два текста на Наказателния кодекс. Единият е за причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на работа, а другият за причиняване на тежка телесна повреда поради нехайно отношение към работа, представляваща източник на повишена опасност. Назначени са и експертизи.

В сряда стана ясно, че 41-годишната жена, която пострада при пропадането на асансьора в София, е била временно събудена от медикаментозната кома и се е видяла с близките си.

Жената остава в тежко състояние и отново е поставена в изкуствена кома. В четвъртък на жената й предстоят няколко интервенции.

#спирачки #асансьори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници