Правят химически анализ на Панагюрското златно съкровище

Правят химически анализ на Панагюрското златно съкровище
Панагюрското златно съкровище
A A+ A++ A

Фирма Евротест контрол започна проверка на автентичността на Панагюрското златно съкровище. Химическият анализ е поръчан от Националния исторически музей. Съмненията, че съкровището, не е истинското, витаят от 25 г. насам. След като излезе Законът за достъп до информация наследниците на братята Дейкови, които са намерили уникалния сервиз, се разровиха и започнаха да събират документи, за да издирят истината, съобщава „Марица“.

Специалистите ще изследват всеки елемент от деветте съда. За сравнение ще служи парченцето от една от каничките с изображение на амазонка, което досега се пазеше в Пловдивския археологически музей и за първи път във вторник напусна касата на депото му. Ако материалът на съдовете в музейните витрини е идентичен с този на крилцето от ритона, както го наричат в музея в Пловдив, значи съкровището е автентично.

Панагюрско златно съкровище е тракийски античен златен сервиз за пиене, състоящ се от девет златни съда с общо тегло 1949г.-7500g., 1950г.-6166.5g., 1968г.-6168.6g., 1977г.-5979.5g., 1989г.-6162.4g., 2014г.-6192.7g. и е открито на 8 декември 1949 г. на 2 км от гр. Панагюрище в местността Мерул, в нивата на Георги Недков Топалов, от тримата братя Павел, Михаил и Петко Дейкови - тухлари и каменари по професия.

Принадлежало е на неизвестен владетел на племето одриси от края на IV и началото на III в. пр.н.е. и е било използвано за религиозни церемонии. В стила и украсата му се съчетават тракийски и елински влияния.

Състои се от 9 златни предмета - една фиала и осем ритона. Подобни съдове от благороден метал са символи на социален статут и са използвани при ритуални действия на тракийските князе. Представянето на богове и херои, на глави с негроидни черти, свещени животни и митологични същества през античността има ритуална функция – те трябва да пречистят течността и да пазят участващите в ритуала.

#Панагюрското златно съкровище #НИМ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници