Тотална забрана за движение на добитък в страната

Тотална забрана за движение на добитък в страната
A A+ A++ A

Наложена е тотална забрана за движение на едри и дребни преживни животни в цялата страна заради разпространението на заболяването "син език", съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Ограничено е пашуването в часовия диапазон от 19:00 до 8.00 ч. Предприети са действия за обработка с инсектициди на животновъдните обекти, торищата и местата за водопой на животните.

Експертите от БАБХ припомнят, че при съмнения от страна на стопаните за наличие на болестта, те трябва да уведомят обслужващия фермата ветеринарен лекар или съответната земеделска служба на територията на общината.

Към момента заболяването е констатирано в 203 населени места в 17 области, като са засегнати 280 животновъдни обекта. Смъртността сред животните е около 20%, като са умъртвени, или починали 723 овце.

БАБХ информира, че заболяването се предава по трансмисивен път, чрез ухапване от куликоиди (комари) и не е опасно за хората, а продуктите, добити от заразени животни (мляко, месо) не са опасни за човешка консумация.

При констатиране на заразата при животни със слабо изразени клинични признаци се предприема лечение с антибиотици и нестероидни противовъзпалителни средства.

#забрана #движение #преживни животни #син език #БАБХ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници