Областна администрация Враца: Псевдоексперти изопачиха фактите за Мизия

Областна администрация Враца: Псевдоексперти изопачиха фактите за Мизия
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Областна администрация Враца разпространи съобщение до медиите, в което информира за свикана среща на областния управител на Враца инж. Венцислав Василев с кмета и заместник-кметовете на Бяла Слатина и Борован. На срещата те са представили своята позиция за създалото се напрежение във връзка с наводнението на град Мизия.

"Поводът за срещата е и изопачаването на факти от комисия псевдоексперти, назначени от кмета на община Мизия д-р Виолин Крушовенски", посочват от администрацията.

"Това да се твърди, че язовирите, които са общинска собственост, са залели град Мизия е некоректно спрямо колегите. Имаше наводнени населени места и в общините Мездра, Враца, Борован и Бяла Слатина, които също бяха в бедствено положение", каза областният управител.

Инж. Василев постави въпроса, че

ако е имало скъсани диги на язовирите в община Борован, как са се наводнили Мездра

и селата Горно Пещене, Нивянин, Малорад и др.

За да се изяснят фактите на срещата бяха кметът на Борован инж. Десислава Тодорова, заместник-кметовете на Борован Веромир Спасов и на Бяла Слатина Тихомир Трифонов, инж. Сергей Петров – инспектор защита на населението в Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението" (ОУПБЗН).

"Причината за бедствието в град Мизия са били скъсани стени на два язовира на територията на село Борован. Това заключение е направено от представилия се като експерт от общинската администрация на град Мизия Николов, който успява да назове само единия от тях и то с грешно име, а името на втория дори не се посочва.", заяви инж. Десислава Тодорова кмет на Община Борован.

Тодорова обясни, че

хронологията на тези твърдения започва още в първите дни на бедствието в Мизия

когато кметът на града изтъква като причина за събитията язовирите в селата Нивянин и Малорад. След като разбира, че тези язовири няма как да са създали или помогнали за това бедствие, кметът спира тиражирането на тези свои твърдения.

"Въпреки тези явни клевети, ние стриктно спазваме указанията на Областна администрация и язовирите на територията на община Борован в момента са със затворени изпускателни устройства, като целта е по-малко вода да се влива в град Мизия и е под непрекъснато наблюдение", допълни тя.

Заместник-кметът на Бяла Слатина Тихомир Трифонов се обърна към медиите и всички, които имат отношение към събирането, получаването и отразяването на информацията да става отговорно.

Във всяко едно бедствие се вземат мерки за помагане на населението и ограничаване на паниката сред хората

Основен фактор да не се допуска това сте вие медиите. Благодаря на всички медии, които отразиха обстановката такава, каквато беше в действителност", каза Трифонов.

Той подробно обясни за действията, които са предприели за овладяване на бедствената ситуация и не са допуснали трагични инциденти.

"Не за първи път се сблъсквам с различни видове бедствия, но и по спомени на възрастни хора такова наводнение не е имало. След като получих съобщение от ОУПБЗН към 22:00 ч. се взеха мерки и хората във всички населени места бяха уведомени и евакуирани. С камбанен звън се уведомяваха жителите на селата", разказа заместник-кметът.

Трифонов и Тодорова благодариха за помощта на всички доброволци, които са се отзовали и са помогнали за стабилизирането на ситуацията, в която са се намирали общините.

#потоп #наводнение #вода #Враца #Мизия #Борован #Бяла Слатина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници