Гигантите в бизнеса с видеоигри нямат визия

Гигантите в бизнеса с видеоигри нямат визия
Evolve на 2k Games.
A A+ A++ A

Големите компании в бранша представят най-новото на изложението за видеоигри Gamescom. Днес панаирът отваря врати в Кьолн за представители на бизнеса. „Ще се запознаете с най-животозастрашаващите места в историята на гейминга“. Това изречение е извадено от продуктова презентация на една от фирмите-изложителки. И още едно, кратко и ясно: „Насладете се на вашия личен апокалипсис“.

Традиционния сектор на видеоигрите обаче изживява собствен малък апокалипсис в последно време, пише Кристиян Щокер от SPIEGEL ONLINE. Числата за индустрията никак не са добри. Броят на продадените игри за PC и конзоли в САЩ от 2010 до края на 2013 година е потънал от 290 милиона до 160 милиона. Оборотът за същия период от време се е свил от 10 милиарда на 6 милиарда долара. И още един цитат от пресконфоренция на Gamescom: "Истории за борбата за оцеляване, пълни с ужас, отчаяние и трагедии, създадени не от разработчиците, а от самите играчи."

Браншът на виеогрите изживя през изминалите години точно две големи трагедии: мобилната и онлайн революции. Докато оборотите в класическия сектор – игри на носител за PC и конзола – падат, други сектори растат. Това са онлайн игрите, приложенията за смартфони и таблети, които са много по-евтини или дори изцяло рекламно финансирани и съответно безплатни за крайния потребител. Първият дигитален развлекателен бранш изживява първия си истински срив от 40 години.

"Destiny": Мултиплеър - шутър, който ще е достъпен на повечето платформи от септември. Както Microsoft така и Sony твърдят, че тяхната платформа е най - доброто за игра на Destiny.

Големите производители се фокусират върху основните си ядра потребителски групи и това към днешна дата са юноши и млади мъже. Това пък води до еднообразие в предлаганите игри. Почти винаги е тъмно, понякога светят пламъци/лазери/енергийни лъчи в синьо или зелено, понякога чудовищата имат пипала, понякога рога, а често и двете. Стреля се, удря се, стават експлозии. Другите константни величини в бранша са супердетайлните спортни игри и автомобилните състезателни симулатори. Ако трябва да сме напълно честни това важи в по-малкастепен за Sony отколкото за Microsoft – Playstation тази година има по оригинални ексклузивни заглавия от конкуренцията, пише Кристиян Щокер.

Истинското отмъщение за гигантите в бранша обаче са Angry Birds и други такива. Малки екипи лансират откачени идеи за сваляне на смартфон и таблет при относително малък финансов риск. Някои от хилядите предложения намират своята публика, други се превръщат в световни хитове.

Много от тези инди /независими/ разработки са малки произведения на изкуството. Като например "Device 6" или "Ridiculous Fishing", а също и "Monument Valley", "Blek" или "Papers, please!". Големите в сектора вече са разбрали това. Microsoft и Sony вече инвестират много пари в независими малки компании на разработчици, обвързвайки ги по този начин със себе си. По този начин те купуват креативност, смелост и модерност, което е добре както за разработчиците, така и за играчите. Само това ще задържи бранша жив.

И на финала още един цитат от продуктова презентация от изложението в Кьолн: "Играта се играе точно по същия начин, с който сте свикнали от преди 10 години."

"Battlefield - Hardline": пазарният дебют на това заглавие от Electronic Arts е предвиден за началото на 2015 г.

#PlayStation #игри

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници