Хилари упрекна Обама за външната политика

Хилари упрекна Обама за външната политика
Хилари не одобрява външната политика на САЩ. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Хилари Клинтън упрекна президента на САЩ Барак Обама за липсата на истинска външнополитическа доктрина. В качеството си на потенциален кандидат за президентските избори през 2016 г. Клинтън заяви в интервю, че решението САЩ да не се намесят преди време в гражданската война в Сирия е било провал, предаде Ройтерс.

"Фактът, че не помогнахме за изграждането на надеждна сила на хората, които организираха протестите срещу Асад - сред тях имаше ислямисти, секуларисти и всички останали в средата - създаде вакуум, който джихадистите днес запълниха", каза Клинтън в интервю за сп. "Атлантик".

Според много политически анализатори това е най-острата критика на Клинтън срещу Обама, откакто напусна през 2011 г. поста си на държавен секретар на САЩ, отбеляза Франс прес.

"Една от причините, поради които се притеснявам от случващото се в Близкия изток, е способността на джихадистките групи да се роят. Това може да засегне Европа и Съединените щати", каза Клинтън, чиито думи изглежда подкрепят аргументите на някои влиятелни депутати републиканци като Джон Маккейн и Линдзи Греъм, посочи АФП.

Клинтън подчерта, че Америка ще успее да противодейства на ислямистката заплаха, когато има общ план и ясна цел, давайки за примери разпадането на СССР и поражението на комунизма. Бившият държавен секретар изказа силна подкрепа за Израел и за премиера Бенямин Нетаняху, който е в напрегнати отношения с Обама: "Мисля, че Израел направи това, което трябваше, в отговор на ракетите. Израел има право да се самоотбранява. Маневрите на Хамас за скриване на ракети, командни центрове и входове на тунели в цивилните зони правят отговора на Израел труден".

На въпрос дали Израел е предприел достатъчно стъпки да предотврати смъртта на цивилни, включително деца, Клинтън каза, че САЩ също се опитват да бъдат внимателни и да избягват жертви сред цивилните, но във войната понякога се правят грешки. "Не зная нито една държава, която не е допускала грешки, но в крайна сметка отговорността за всичко на това пада на Хамас", заяви тя.

#Хилари Клинтън #САЩ #Барак Обама #Израел #Бенямин Нетаняху #Хамас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино