Фирми за скрап протестираха в движение

Фирми за скрап протестираха в движение
Представители на бранша за пореден път се обявиха срещу заложените в закона мерки, с които според тях се ограничава търговията със скрап. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Около 200 камиона преминаха по някои от големите столични булеварди като част от третото поредно шествие на търговците на скрап срещу Закона за управление на отпадъците.

Шествие под наслов „Машини за скрап“ тръгна от Ботевградско шосе и премина по бул. „Данаил Николаев“, през Сточна гара и бул. „Сливница“, за да стигне до Околовръстния път.

Представители на бранша за пореден път се обявиха срещу заложените в закона мерки, с които според тях се ограничава търговията със скрап, предаде Дарик радио.

Преминаването на тежкотоварните автомобили покрай Сточна гара предизвика големи задръствания в района.

Възникна скандал заради заявения брой автомобили за участие в шествието. Организаторите искаха те да са 350, от Столична община обаче съгласуваха превозните средства да са до 200.

В крайна сметка преминаващите автомобили през София бяха по-малко от предварително определените.

Камионите се движеха с написани на тях послания - „Държавата обрича 300 000 на глад“, „Безвъзмездното предаване на метали = кражба“.

Протестиращите смятат, че държавата обслужва частни интереси чрез предлагания нов закон за управлението на отпадъци.

Те отчитат още, че заради липсата на общи устройствени планове в общините са затворени 452 площадки за събиране на отпадъци от черни и цветни метали.

Според протестиращите останалите 1500 фирми нямат информация дали ще продължат да работят заради липсата на потвърждение, че отговарят на изискванията на закона, макар че са внесли документите си в срок.

От екоминистерството, което е вносител на законовите промени, нееднократно са обяснявали, че новите строги изисквания са заложени, за да спрат кражбите на черни и цветни метали, които ощетяват сериозно държавата.

Протестиращите обаче се разграничиха от подобни случаи и заявиха, че това са най-големите им врагове. Те искат да се въведат минимални технически стандарти, за да се отсеят търговците. Предложението им обаче е било отхвърлено.

Протестно автошествие срещу промените в управлението на отпадъците ще има и на 8 март от 11 часа.

#8 март #камиони #екоминистерство #София #Столична община #Околовръстния път #Сточна гара #Ботевградско шосе #Закона за управление на отпадъците #протест #скрап

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници