Директорът на "Пирогов" сменен от "лична злоба"

Директорът на "Пирогов" сменен от "лична злоба"
A A+ A++ A

Директорът на болницата за спешна медицина "Пирогов" проф. Стоян Миланов отрече да е информиран официално от бившия здравен министър Таня Андреева за предприетите стъпки да бъде сменен две седмици, преди тя да напусне поста си.  Той определи действията на бившия министър като „позорен акт“ и „лична злоба“. 

"Няма официално вписване на т. нар. нов Съвет на директорите, поне аз не съм получил никаква информация, тя не е сведена до мен", каза Миланов пред Нова тв.

В регистъра е внесено уведомление за събрание на Съвета на директорите на "Пирогов" на 4 август, на което за директор бил избран доц. Христо Цеков, началник на Трета хирургическа клиника.

"Разбрах вчера от моя юридически отдел за това протоколно решение на един министър в оставка, което е направено на 23-ти", коментира проф. Миланов и добави, че не е водил разговор с Андреева. Директорът изрази надежда, че уволнението му няма да се случи.

Служебният министър на здравеопазването Мирослав Ненков каза тази сутрин, че е разбрал за рокадата от телефонно обаждане, но още не се е запознал със съответните документи.

 „Още днес, след като отида в министерството, ще проверя документите за уволнението“, увери Ненков, който беше гост в студиото на „Здравей, България“.  

По-късно през деня медицинският съвет на „Пирогов” изпрати декларация до министъра на здравеопазването д-р Мирослав Ненков, в която се казва:

„Проведе извънредно заседание на Медицински съвет на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”, при следния дневен ред: Протоколно решение на министър Таня Андреева № РД-16-250 от 23. 07. 2014г., за освобождаване от длъжност изпълнителен директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”. проф. д-р Стоян Миланов. Промяна в състава на Съвета на директорите на лечебното заведение.

След разисквания, дебати и изказвания, Медицински съвет при УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” реши: Медицинският съвет на „Пирогов”, членовете на Български Лекарски Съюз в УМАЛСМ „Н.И.Пирогов”, членовете на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи УМАЛСМ„Н.И.Пирогов”, в КТ „Подкрепа” и КНСБ в УМАЛСМ„Н.И.Пирогов”, остро протестират срещу начина на взимане на решение от бившия министър на здравеопазването д-р Таня Андрееева за отстраняването на проф. д-р Стоян Миланов от поста изпълнителен директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”.

Смяната на изпълнителния директор на болница от национално и стратегичско значение и с централна роля в спешната медицна на страната, по един напълно непрозрачен начин без обявени мотиви, дава основание да приемем, че решението е взето с аргументи, които нямат нищо общо с подобряването на качеството на здравеопазването.

В период на политическа и икономическа нестабилност на страната и природни катаклизми, този акт на дестабилизация на най-значимата болница в страната, осигуряваща денонощна, безотказна спешна медицинска помощ, е удар срещу стабилността на цялото общество и системата на здравеопазването”.

Ето защо Медицинският съвет настоява: Незабавно да се отмени решението на д-р Таня Андреева за отстраняването на изпълнителния директор проф. Стоян Миланов. Да се отмени протокол за промяна в състава на Съвета на директорите на УМБАЛСМ „И. И. Пирогов” и да се смени целия състав на същия".

Проф. Стоян Миланов ще остане на поста директор на "Пирогов", увериха почти мигновено от пресцентъра на Министерство на здравеопазването. Служебният министър д-р Мирослав Ненков е подписал протоколи за прекратяване на процедурите и за тримата подгонени от предшественичката му шефове - на "Пирогов", "Георги Странски" и "СБАЛ по Онкология – ЕАД".

#Пирогов #проф. Стоян Миланов #Таня Андреева #Мирослав Ненков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници