ГЕРБ: Младите безработни са предимно маргинали

ГЕРБ: Младите безработни са предимно маргинали
От регистрираните млади хора без работа само десет на сто са с висше образование или докторантури, според депутати от ГЕРБ. Снимка: „Монитор“
A A+ A++ A

В по-голямата си част безработните младежи в България са от „маргиналните“ групи, смятат от ГЕРБ.

Това стана ясно от изявление на депутати от партията в отговор на оповестени критики от БСП за ръст на безработицата в страната, предаде Дарик радио.

За 2010 г. официално 10 000 млади хора са си сменили адресната регистрация и са отишли в чужбина, като неофициално броят им вероятно е по-голям, изтъкна Драгомир Стойнев от БСП.

Той направи сравнение, че през 2008 г. броят но хората, сменили адресната си регистрация и напуснали страната, е десет пъти по-малък – 1000 души.

„Това ясно показва, че кризата се отразява най-вече на младите хора и те не виждат бъдещето си тук, в страната“, каза Стойнев.

Депутатът коментира, че младежката безработица в страната е около 30 на сто, което означава, че всеки трети млад човек няма бъдеще в тази страна и търси препитание извън пределите на държавата.

Данните и начинът им на изнасяне от Стойнев обаче бяха определени от депутата от ГЕРБ Ирена Соколова като „спекулиране с цифрите“.

От регистрираните млади хора без работа само десет на сто са с висше образование или докторантури.

„Останалите хора са маргиналните групи“, каза тя и допълни, че програмите за насърчаване на заетостта са насочени натам.

По думите на Соколова, ако има воля и инициативност тези инструменти да бъдат използвани, тогава ще има и добра реализация.

#ГЕРБ #безработни #БСП #безработица #Драгомир Стойнев #Ирена Соколова #депутат #висше образование

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници