Митрополит Йоан: Не съм разпореждал видеонаблюдение на гроба на дядо Кирил

Митрополит Йоан: Не съм разпореждал видеонаблюдение на гроба на дядо Кирил
Камера монтирана на пътен знак осъществява денонощно видеонаблюдение на гроба на приснопаметния Варненски и Великопреславски митрополит Кирил
A A+ A++ A

Варненският митрополит Йоан отрече да има нещо общо с поставената камера срещу гроба на предшественика му митрополит Кирил.

По-рано тази седмица варненските медии съобщиха за изненадата на граждани от забелязаното в централния гробищен парк денонощно видеонаблюдение на гроба на приснопаметния Варненски и Великопреславски митрополит Кирил. Камерата е монтирана върху пътен знак и запечатва всички опечалени роднини, приятели и познати на архиерея, отишли до последния му дом.

"Да поставиш камера на гроб, и то на духовник, си е чисто кощунство", коментира пред "Топновини" местен свещеник.  Примери за поставени под постоянно наблюдение гробници в България има – на убити наркобосове, олигарси и други подобни,  чиито близки с основание се опасяват, че някой може да поругае паметта им. В случая обаче става въпрос за митрополитска алея, където лежат тленните останки на висши духовници, а не на мутри, коментира изданието.

Според обяснението на управителя на общинското предприятие „Обреди” Любчо Любчев идеята била на митрополията. От там обаче отричат да са давали такова разпореждане.

„Нищо общо нямам с това видеонаблюдение. Единственото, което поисках от управителя на "Обреди" и от кмета, е да направя реставрация на митрополитската алея, защото не беше в добър вид, и да изработя паметник на дядо Кирил”, обяснява новият владика дядо Йоан.

Архиереят е категоричен, че не е негова работа да определя какви да са охранителните мерки на гробищата. „Камерата не влиза в проекта за реставрация на алеята и за паметник на митрополит Кирил. Ако това смущава хората, тяхното лично пространство и духовни преживявания – не съм против това видеонаблюдение да го няма, но това не е моя тема”, допълва митрополитът.


#митрополит #камера #видеонаблюдение #Йоан #Кирил

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници