400 украински военни искат убежище в Русия

400 украински военни искат убежище в Русия
Стотици украински военни искат убежище в Русия. Снимки: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Над 400 украински военни преминаха в Русия, където искат да им бъде предоставено убежище. Това съобщи за ИТАР-ТАСС Василий Малаев, пресаташе на граничното управление на Федералната служба за сигурност в Ростовска област.

"Тази нощ 438 украински военнослужещи отправиха искане за убежище към руските граничари. По решение на граничната служба на Руската федерация служители от областното гранично управление отвориха хуманитарен коридор и пуснаха нуждаещите се от убежище на територията на Русия", каза Малаев. Сред военните, потърсили убежище, има 164 украински граничари, уточни той. "Те казаха, че са уморени от войната и повече на искат да воюват", заяви Малаев.

По думите му, украинските военни не знаят какво ще правят по-нататък и ще решат това в скоро време. Дезертьорите посочили, че са служили в 72-а механизирана бригада. Преди да преминат на руска територия, те унищожили личното си оръжие и складовете с боеприпаси.

Един от преминалите в Русия украински военни е тежко ранен и ще бъде опериран в болницата в град Гуково.

Междувременно, Украйна подготвя списък с граждани на Русия, на които ще бъде забранено да влизат в страната заради позицията им в украинския конфликт, предаде РИА Новости, позовавайки се на съобщение на Антон Геращенко, съветник в украинското министерство на вътрешните работи.

Според него в списъка ще бъдат включени около 500 руски общественици, „които одобряват анексирането на Крим и разцеплението на Украйна”.

#Украйна #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино