Израел обяви едностранно примирие в Газа

Израел обяви едностранно примирие в Газа
Израел обяви ново кратко примирие от 7 часа. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Израел обяви едностранно 7-часово хуманитарно примирие за част от Ивицата Газа. То влиза в сила от 10 ч. сутринта местно време в понеделник. Целта на мярката е извършване на доставки на хуманитарна помощ и да се даде възможност на палестинците да се върнат в домовете си.

Решението за прекратяване на огъня няма да важи за района на град Рафа, а израелските части ще отвръщат на всяка атака, която бъде извършена срещу тях или срещу израелската територия.

Преди това обаче, десет палестинци бяха убити при израелски удари в Ивицата Газа в понеделник сутрин, съобщава AFP.

„Петима души са убити в Джабила, в северната част на Ивицата Газа, трима в предградията на град Газа Бейтун и Шейх Радван и един в Нусейрат в централата част на сектора. Едно дете е убито в град Рафа”, заяви говорителят на медицинските служби в Ивицата Газа Ашраф ал-Кудра.

В неделя най-малко седем души бяха убити при нов удар по училище на ООН в южната част на Ивицата Газа, което е подслонявало палестинци напуснали домовете си заради израелската военна офанзива, предаде AFP. При атаката в град Рафа, на границата с Египет, са ранени 30 души.

Говорител на мисията на ООН за палестинските бежанци съобщава, че първоначалната информация е за обстрел край училището, подслонило 3000 души. 

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун остро осъди обстрела срещу училището на международната организация. Той определи атаката като „морално престъпление и криминален акт”, като добави, че „тази лудост трябва да спре”.

Броят на жертвите в продължаващия вече 4 седмици конфликт достигна 1822 души.

#Израел #Ивицата Газа #ООН #Бан Ки-мун

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници