Засега няма информация за втори загинал в Мизия, все още има хора по високите етажи на къщите

Засега няма информация за втори загинал в Мизия, все още има хора по високите етажи на къщите
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Към момента няма потвърдена информация за втори загинал човек при потопа в Мизия, каза пред радио „Фокус” главен инспектор Тошко Бързилов, началник сектор в ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Той уточни, че продължава работата на екипите на терен, които не са спирали и през нощта да оказват помощ на населението, останало в града.

Министърът на околната среда и водите Станислав Анастасов отрече пред Нова ТВ да има

аварирали язовири около град Мизия, както и неконтролируемото им изпускане

„С язовирите няма какво рязко нещо да се случи, освен ако не аварират, а те не са. Не е имало и изпускане – нито контролирано, нито неконтролирано”, заяви министърът.

По думите му от МОСВ още в петък са изпратили предупреждение до общината за жълт код и опасност от повишаване на нивата на реките Скът и Огоста. 

В района само на град Мизия има 15 екипа, които работят в помощ на пострадалите, в село Баница има екип, който продължава да отводнява, в Бяла Слатина има три екипа.

Създадена е организация да се окаже помощ на населението и да се ликвидират последствията от наводнението, категоричен е главен инспектор Бързилов. Според него хората трябва да бъдат спокойни, че ще им бъде оказана помощ, но

трябва да се изчака да се изтегли водата в коритата

в обичайните си места, през които минава, за да може да бъде ефективно отводняването.

„Не е необходимо да се започне отводняване, когато водата е все още висока, тъй като има опасност да се подмият основите и да паднат постройките”, каза още инспекторът. Предстои още много работа и в следващите дни, да се почистят наносите от кал, да се почистят падналите сгради.

"Няколко пъти преди наводнението сме канили хората да напуснат къщите си, но много от тях отказаха да го направят. Ние нямаме инструмент да ги принудим.

Дори в момента има хора, които живеят на високите етажи

Това заяви пред БНР кметът на Мизия д-р Виолин Крушовенски.

Осигурени са храна, вода и светлина за евакуираните жители на града. Около 300 души са настанени в общински сгради. Останалите са потърсили близки роднини в съседни села.

Няма как да изясним в този ужас колко къщи са паднали - никой не е броил къщите. Те тепърва ще рухват, каза Крушовенски. Той уточни, че стремежът е бил да се спасят хората. Мнозина от тях ще останат без къщи. "Няма как да им осигурим жилища. Няма и как да живеят на палатки. Допускам да живеят във фургони, макар и временен вариант, но спасителен", посочи кметът.

Той уточни, че при спасителните акции са помагали и от полицията. "Имаше празник на града и дори имаше гости. Хората не искаха да напускат къщите си", разказа Крушовенски. Според него земеделец собсвеноръчно и разрушил дигата на реката, за да направи пробив и да помогне на оттичането на водата. Водата, която заля град Мизия категорично не може да бъде само от дъждове, заяви Виолин Крушовенски. Приливната вълна със сигурност е дошла от преливането на язовир. Вместо буфер, тези язовири станаха за нас бомба, каза кметът на Мизия.

 

#Мизия #наводнение #потоп #жертва #загинал

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници