Двама удавени, издирват още 10 в стихията

Двама удавени, издирват още 10 в стихията
A A+ A++ A

Двама загинали откриха спасителите до ранния следобед, издирват се още 10 жители на Мизия сред десетките срутени къщи в наводнения град.

Евакуирани са общо 800 човека, от "Гражданска защита" правят списъци на населението, за да се ориентират как да продължат спасителните дейности.

Хората още се чудят какво се е случило - "Язовир ли се скъса, какво стана, заля ни 4 метра вълна...", разказват спасените.

Първата жертва в бедстващия град е възрастен мъж, открит в дома му от неговия син, който е служител на МВР. По думите на министър Цветлин Йовчев, който пристигна в града, възрастният мъж е отказал да бъде евакуиран.

Втората жертва на наводнението е намерена от спасителните екипи. Това е жена на средна възраст, открита в дома си, каза шефът на "Гражданска защита" гл. комисар Николай Николов.

Вътрешният министър в оставка заяви, че още няма данни за местонахождението на около 10 жители на града, които не са сред евакуираните.

Чак след края на евакуацията ще се знае със сигурност дали има още изчезнали или загинали в потопа хора.

Все още много хора отказват да напуснат домовете си и да бъдат евакуирани, въпреки че на места дълбочината на водата е 3-4 метра, съобщи главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, който също пристигна в града.

"Картината в Мизия е трагична, три квартала на града са под вода. Рухнаха много сгради и все още има бедстващи хора", каза кметът на Мизия д-р Виолин Крушовенски.

Според него обилните валежи и вълната, заляла Бяла Слатина и цялата област Враца, са допринесли за бедствието в Мизия. Градът се намира в най-ниската точка преди река Скът да се влее в Дунав.

Кметът определи случващото се като "трагедията на века".

Според специалистите причина за новата трагедия е голямото количество валежи, което е направило ситуацията критична. Преливат два язовира и падналите дъждове са довели до това, че стотици къщи са под вода, а десетки  са срутени.

Очевидци разказват, че цяла нощ са се чували страшни звуци от срутващи се постройки, хора са викали за помощ.

Към 14 часа нивото на прелялата река Скът бавно спада.

Според някои от хората в Мизия снощи е имало идеи да се направи пробив в дигите, за да изтичат водата, но не е било разрешено от властите, тъй като не искали да се засегнат близките земеделски земи.

"Хората ли са по-важни в тая държава, или царевицата?", запита един от бедстващите граждани. Други се тревожат повече от това, че кокошките, цялата стока в дворовете им е отнесена от стихията.

Засега е известно, че всички пострадали от новата водна трагедия ще получат еднократни помощи от социалното министерство, щетите допълнително ще се уточняват.

 

#наводнение #Мизия #спасителни действия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници