Боян Петров стъпи на К2!

Боян Петров стъпи на К2!
Снимка на алпиниста Николай Петров от опита му на К2 през 2005 г.
A A+ A++ A

Броени дни след изкачването на осемхилядника Броуд Пик в Каракорум българинът Боян Петров стъпи и на намиращия се в съседство К2 - мечтата на всеки алпинист!

Постижението на катерача има няколко суперлативни измерения: той е първият българин, изкатерил втория по височина връх в света, и първият българин, изкачил три осемхилядника в един сезон  - Канчендзьонга (8586 м) на 21 май, Броуд Пик (8047 м) на 23 юли заедно с Иван Томов и сега К2 ( 8611 м ). Вероятно е и първият инсулинозависим алпинист с подобни спортни резултати.

Името на 41-годишния алпинист нашумя след 2004 г., когато за малко повече от половин година изкачи Аконкагуа (6962 м), Маккинли (6195 м) и Елбрус (5642 м) - в отговор на отказа на лекарката на подготвяната експедиция до Еверест да го включи в състава заради диабета му. И трите експедиции тогава са осъществени без радиовръзка и помагачи.

Диабетът ми е в юздите на интелигентния контрол, разказа неотдавна в интервю Боян Петров - "Редовно ходя на прегледи и консултации и се научих да владея фините настройки в метаболизма почти до съвършенство. Стигнах до извода, че когато контролираш организма си, можеш да се справяш и въобще с проблемите в живота. От тази гледна точка имам чувството, че дори да ми предложат да ми излекуват диабета, не бих се съгласил".

Според съобщението на ръководителя на полската компания "Полски зимен хималаизъм" Януш Майер за сайта climbingguidebg.com, Петров е успял да стигне до най-високата точка на 8611 м вчера навръх 60-ата годишнина от първото изкачване на К2.

Двама участници от полската експедиция вчера също стъпиха на върха - Марчин Качкан и Януш Голомб.

Очаква се официалното потвърждение от 41-годишния Петров по-късно днес, тъй като все още слиза към базовия лагер, където е неговият сателитен телефон.

Атаката на К2 се осъществи през нощта на 31 юли от четирима поляци, Петров и италианеца Симоне ла Тера. След като снощи всички поляци се прибраха в щурмовия лагер 4 на 7400 метра, до момента нямаше никаква информация за съдбата на Петров и Ла Тера.

Според Януш Майер софиянецът е атакувал върха заедно с Голомб и Качкан и дори е стигнал първи до най-високата точка. Италианският алпинист се е върнал рано-рано, без да изкачи върха.

Досега Боян Петров е бил и на Гаршербрум I  (8068 м) и на 14 върха над 5000 м.

Два от върховете на Петров това лято са начело в черната класация за най-смъртоносни предизвикателства пред алпинистите - Канчендзьонга е първи, а К2 е втори.  Сезонът 2014 г. като цяло е добър след няколко "празни" години - успех постигнаха 40 катерачи, атакували К2.

Единствената жертва на пакистанския първенец тази година беше испанецът Мигел Анхел Перес, който изкачи върха след двукратна атака без и с кислород, но ден по-късно бе открит мъртъв в палатката си в щурмовия лагер 4.

#К2 #Боян Петров #Броуд Пик #диабет #инсулин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници