ЕС прие икономически санкции срещу Русия

ЕС прие икономически санкции срещу Русия
Снимка: www.mfa.bg
A A+ A++ A

Европейският съюз взе решение  да замрази авоарите на четирима руски бизнесмени, които са приближени на руския президент Владимир Путин, заради ексалирането на напрежението в Украйна. Имената на засегнатите личности и компании ще бъдат оповестени в сряда след публикуването им в Официалния вестник на ЕС.

Рестрикциите бяха одобрени от Съвета на постоянните представители на 28-те страни-членки.

Новите санкции ще ограничат както достъпа на руските банки до финансовите пазари, така и вноса на оръжия, на стоки с двойно предназначение и на енергийни технологии. Петролната промишленост също ще бъде засегната, предаде Ройтерс

Европейските дипломати постигнаха предварително споразумение за списък на лица и фирми, които да подлежат на замразяване на активи. Той включва най-големите руски държавни банки – „Сбербанк” и ВТБ, съобщава американският „Уолстрийт джърнъл”.

Наказателните мерки са приети срещу лица и институции, които са обвинени, че са подкрепяли дестабилизирането на Източна Украйна или че са извлекли полза от анексирането на Крим към Русия.

 

Очакването на третия пакет санкции срещу Русия извади от равновесие руския валутен и фондов пазар, съобщава Газета.ру. Във вторник фондовите индекси в страната паднаха до нивата си от май 2014 година, а руската рубла загуби позиции срещу основните световни валути. Според експерти, единствената подкрепа на руската валута и акции може да дойде от високите цени на петрола на световния пазар и евентуална намеса на Централната банка на Русия.

 

#Европейският съюз #ЕС #Русия #Украйна #санкции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »