Президентът направи първа копка на „София Тех Парк“

Президентът направи първа копка на „София Тех Парк“
„Сигурен съм, че „София Тех Парк“ ще се превърне в пресечна точка за бизнеса, науката и превръщането на България в технологично напредничава и конкурентоспособна европейска страна“, заяви държавният глава. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев направи първа копка на проекта „София Тех Парк“ и обяви, че той има много силен потенциал да се превърне в център на технологичния напредък в страната.

„Сигурен съм, че „София Тех Парк“ ще се превърне в пресечна точка за бизнеса, науката и превръщането на България в технологично напредничава и конкурентоспособна европейска страна“, заяви държавният глава.

По думите на Плевнелиев осъществяването на този проект ще позволи на страната ни да намери своето достойно място във високотехнологичните европейски държави и ще подкрепи иновациите, добавената стойност и индустрията на бъдещето да намерят своето място и в България.

„Проектът има много силен потенциал да се превърне в център на технологичния напредък в страната. „София Тех Парк“ не е просто комплекс от сгради с инфраструктура между тях. Той е среда за иновации, технологичен обмен и сътрудничество“, подчерта Плевнелиев.

Според държавния глава Техно паркът със сигурност ще осигури така желаната и отдавна мечтана и чакана обединяваща платформа и идея за сътрудничество между наука, университети и бизнес.

Предвижда се да бъдат създадени около 20 000 кв. метра нови и реновирани сградни площи. Научно-технологичният парк ще разполага с приложно-изследователски лаборатории, общ инкубатор, иновативни лекционни, образователни, дискусионни форуми, места за демонстрация на нови технологии, паркинг за автомобили и зелени пешеходни пространства.

Проектът за изграждането на научно-технологичния парк се осъществява по Оперативна програма "Конкурентоспособност" с 42.5 млн. евро безвъзмездно европейско финансиране и 7.5 млн. евро национално съфинансиране. Сред партньорите на "София Тех Парк" са Българската академия на науките, Софийският университет "Свети Климент Охридски", Техническият университет-София, Университетът за национално и световно стопанство, Медицинският университет в столицата.

#президент #направи #първа #софия тех парк

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници