Абсурдни решения в 12 без 5

Абсурдни решения в 12 без 5
A A+ A++ A

Със заповед от вчера, 22 юли, регионалната здравна инспекция в София закрива специализираната ТЕЛК за психични заболявания на ул. „Екзарх Йосиф“ 59. Решението влиза в сила... от 8.07.2014 г.

За поредния неадекватен ход на здравното министерство сигнализираха пред Novinite.bg ужасени пациенти, които нямат идея как ще изкарат идните няколко месеца без инвалидни пенсии, без здравни осигуровки – респективно без лекарства, без карти за транспорт.




„Някой знае ли какво ще се случи с взетите от ТЕЛК решения между 8 и 22 юли – те в небитието ли отлитат?“, попита жена с депресивно разстройство, очакваща помощ от специалистите в лечебното заведение.

В самия психодиспансер цари мълчание по темата. Потърсени за коментар, лекарите ни препратиха към Регионалната картотека за медицински експертизи. Там нещата се оказаха далеч по-сложни.

„Закриват се специализираните ТЕЛК не само за психични, но и за очни и белодробни заболявания. И не само в София, а в цялата страна. Това е в изпълнение на постановление на Министерския съвет и писмо от Министерството на здравеопазването от 16 юли“, обясни пред Novinite.bg д-р Стефанов, главен експерт в картотеката.

На въпрос какви са мотивите специалистът отговори: „Недоумявам за мотивите“.

От специализираните ТЕЛК в картотеката сега се връщат около 600 преписки, които трябва да се преразпределят към 12-те общи лекарски комисии в столицата. Няма никаква видимост напред във времето кога евентуално тези преписки ще стигнат до решения.

„Проблемът е, че няма специалисти“, поясни д-р Стефанов. „За всяка обща ТЕЛК трябва да осигурим по трима специалисти с компетенции да работят по преписките, дошли от специализираните комисии. Досега за психичните заболявания имахме една комисия от трима лекари, които, общо взето, си вършеха работата. Сега трябва да намерим 36 само за София“, описа създалия се казус в стил параграф 22 експертът.

От министерството първоначално обяснявали преструктурирането именно с недостига на кадри. Сега просто не коментирали.

След закриването на Националния център по наркоманиите преди десетина дни това е поредният абсурд, сътворен от екипа на министър Таня Андреева в 12 без 5.

#психодиспансер #картотека #Таня Андреева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници