Жан-Клод Юнкер е новият председател на ЕК

Жан-Клод Юнкер е новият председател на ЕК
Жан-Клод Юнкер е избран за председател на Европейската комисия (ЕК). Снимка: www.novini.bg
A A+ A++ A

Жан-Клод Юнкер е избран за председател на Европейската комисия (ЕК). След тричасови дебати и продължило повече от час тайно гласуване той беше избран с 422 гласа „за“, срещу 250 „против”.

В емоционална реч пред Европейския парламент (ЕП) Юнкер изложи и основните си приоритети. Сред тях се нареждат: създаване на единен енергиен съюз; премахване на бариерите пред бизнеса в единния европейски пазар; разширяване на ЕС на изток като противовес на централизираната европейска държава; разработване и реализиране на политики, насочени към икономическия растеж; създаване на нови работни места; реформа на валутния икономически съюз между страните от Еврозоната.
В речта си пред ЕП Жан-Клод Юнкер пледира ЕК да се превърне в политическо тяло, а да не остава на равнището на обикновена гражданска служба. Той предизвика бурни аплодисменти в залата с думите, че еврото е спасило Европа.

„Жан-Клод Юнкер е точният човек в точното време, а денят е исторически“, коментира от трибуната на пленарната зала в Европейския парламент в Страсбург Манфред Вебер, председател на ЕНП, която излъчи Юнкер като кандидат за председател на ЕК.

#Жан-Клод Юнкер #Европейския парламент #Европейската комисия #Манфред Вебер #Манфред Вебер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници