Юнкер планира промени във външната политика на Съюза

Юнкер планира промени във външната политика на Съюза
Кандидатът за председател на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер планира сериозни кадрови и структурни промени във външната политика. Снимка: www.noi.md
A A+ A++ A

Кандидатът за председател на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер планира сериозни кадрови и структурни промени във външната политика на ЕС.

Той не изключва мъж да оглави външната политика на ЕС. Юнкер също така смята, че други еврокомисари с компетенции във външната политика, могат да бъдат негови заместници, става ясно от програмата му, която Юнкер представя пред Европарламента. Институцията трябва да гласува кандидатурата му.

"Следващият върховен представител на Европа по въпросите на външните работи и политиката на сигурност трябва да бъде силна и опитна личност и да съчетава по-ефективно отколкото в миналото националните и европейските инструменти, както и всички инструменти, с които Комисията разполага“, смята Юнкер. По думите му, новият външен министър на Европа трябва да работи съвместно европейските комисари по въпросите на търговията, развитието и хуманитарната помощ и политиката за съседство.

Амбициозната програма, която Жан-Клод Юнкер представя на Европарламента за следващия мандат на ЕК, се нарича: "Ново начало на Европа: моята програма за работни места, растеж, справедливост и демократична промяна".

Съгласно Лисабонския договор върховният представител за външната политика трябва да бъде жена. Изискването е и част от концепцията на ЕС за по-активно участие на нежния пол в политиката на общността. Намерението на Юнкер, който е от Великото херцогство Люксембург, означава, че ще отпаднат различни спрягани в Брюксел и медиите кандидатури на жени, сред които бе и тази на Кристалина Георгиева, която е еврокомисар по международното сътрудничество и хуманитарната помощ.

#Жан-Клод Юнкер #Юнкер #Европарламента #Люксембург #Кристалина Георгиева #Лисабонския договор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"