Пректокабинетът на Novinite

Пректокабинетът на Novinite
Снимки: БГНЕС
A A+ A++ A

Може би ще си кажете, че не е наша работа да редим кабинети и да разпределяме министерски кресла, но в настоящата ситуация ни се стори подходящо да предложим наша версия на задачата, която по конституция е отредена на президента – да представим проектокабинет, който да успокои ситуацията в държавата и да върне доверието в институциите. Ето какво си мислим в редакцията:

Министър-председател - Светослав Гаврийски. Защото е един от създателите на статуквото „валутен борд“, беше гуверньор на БНБ, а преди това финансов министър в служебния кабинет на Софиянски. Доказал е, че знае какво прави по време на криза.

 

Министър на финансите – Виолина Маринова, главен управляващ директор на банка ДСК. Тя се ползва с огромно доверие както във финансовия свят, така и сред потребителите на банкови услуги. За дългогодишния й опит във финансите направо няма смисъл да се говори.

 

Министър на икономиката и енергетиката – Васил Велев, председател на АИКБ – управлява големи бизнеси и има опит. Човекът е наясно в детайли с всички сфери, които генерират БВП. Бизнесът ще му даде доверието си.

 

Министър на здравеопазването – д-р Юлиян Йорданов, зам.-председател на БЛС – наясно е както със системата, така и с проблемите в нея. Участва в преговорите с НЗОК и има доверието на колегите си.

 

Министър на туризма – Бранимир Ботев. Държавата през последните години е оставила сектора „да се самоконтролира“, но в нашия случаи това означава абдикация от задължения. Има хиляди държавни културно-исторически обекти, които, ако се управляват добре, могат да носят работни места и добавена стойност. А също и плажовете и другите обекти, които са изключителна държавна собственост и имат нужда от ефективно управление. Ботев, освен че беше заместник-министър в досегашното правителство, е и с огромен опит в частния бизнес. 

 

Министър на труда и социалната политика и вицепремиер – Пламен Димитров, КНСБ. Енергичен и опитен. Той ще трябва да се погрижи за социално уязвимите слоеве и може да се справи, защото е решителен. А „зимата иде“, както казва фамилия Старк.

 

Министър на екологията - Георги Стефанов, WWF. Тези с пандата ги знаете добре. За този пост ни трябва човек, за когото екологията е визия и бъдеще, не просто пари за разпределяне. Такъв би гарантирал, че парите ще отиват за екология, не за брошури.

 

Министър на външните работи и вицепремиер – Кристалина Георгиева. Каквото и да кажем за нея, ще бъде малко. Тя е харизматична и притежава всички качества да представлява България на най-високо ниво.

 

Министър на вътрешните работи – Явор Колев, сайберченгето. Той не е типичен представител на системата и същевременно е неделима част от нея. Технократ, който разби не една банда за източване на кредитни карти. Постигна успехи в борбата с педофилията и пиратството, за което си навлече гнева на много интернет потребители. Ако се захване с по-сериозни неща, може би ще спре да гони „замунда“ и „читанка“.

 

Министър по европейските въпроси и вицепремиер – Гергана Паси. Богат опит, култура в европейския смисъл на думата, административен капацитет (как звучи само!) и приятна външност.

 

Министър на отбраната - Йордан Божилов, Софийски форум за сигурност. Технократ, натрупал опита си в годините работа като съветник на военния министър. Има решимостта да върне блясъка на армията. Едва ли за три месеца служебно правителство ще може най-после да купи нови самолети, но...

 

Министър на регионалното развитие – Димитър Николов, кметът на Бургас. Щом може да направи толкова много за града за толкова кратко време, пуснете го да работи на национално ниво. Очевидно е кадърен. Произлиза от средите на бизнеса, управлявал е най-добрата фабрика за бисквитки, а сега се доказа и в политическо-административните игри на глада. Всичко е ясно.

 

Министър на земеделието – Кирил Вътев, Тандем. Той изгради от нулата една от най-успешните ни компании в хранително вкусовата промишленост. Години наред беше шеф на една от браншовите асоциации, категорично има представа за какво става дума. Някой трябва да се пребори с несправедливите евросубсидии в земеделието – с какво нашата овца е по-лоша от гръцката, та да получава наполовина по-малко субсидии?

 

Министър на транспорта – Йордан Недев, за да довърши това което беше започнал като шеф на БДЖ. Още един технократ, който знае как се преструктурират закъсали фирми. Първия път не му дадоха възможност, но от началото на годината вече има 3-4 случая на дерайлирали влакове. Ние сме склонни да му дадем втори шанс.

 

Министър на образованието – проф. Ганчо Ганчев, ректор на Стопанския факултет на Югозападния университет. Разбира както от финанси, така и от академичен живот. Лошото е, че за три месеца в образованието не може да се постигне нищо...

 

Министър на културата – Кирил Маричков. Човек с кауза, за таланта му не виждаме смисъл да говорим. В последно време отделя много енергия за защита на авторските права. Все пак едно е Маричков да отправя послания, съвсем друго Криско да ти се кара „що сваляш mp3-ойки“.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници