Отпадна версията за изнасяне на милиони в чували от КТБ

Отпадна версията за изнасяне на милиони в чували от КТБ
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Обвинението за изнасяне на милиони с чували от Корпоративна търговска банка падна, заяви адвокат Христо Ботев, защитник на заместник главната счетоводителка на КТБ Борислава Тренева – Кючукова, цитиран от БГНЕС.

Адвокатът направи този коментар преди Софийски градски съд да разгледа мярката за неотклонение на обвинените за източване на КТБ.

Обвинени са четирима души – Борислава Тренева, Мария Димова, главен счетоводител, изпълнителният директор на КТБ Орлин Русев и касиерката на банката Маргарита Петрова.

Русев и Петрова са обвинени в присвояване, а Димова и Тренева – като помагачи, обясни адвокат Ботев.

Според новата версия на прокуратурата от края на 2011 година до 19 юни 2014 година Русев и Петрова постепенно са източвали средства от КТБ, а счетоводителките са им помагали да заличават следите.

По думите на Ботев за тази версия липсват доказателства и тя се основава единствено на показанията на бившия съдружник на Цветан Василев - Бисер Лазов.

Първата установена липсваща сума от 150 милиона лева е установена през периода Коледа – Нова година 2011 година. Според свидетелски показания, тези пари са присвоени от Цветан Василев чрез създаване на фиктивни кредити на фирми, чиито управители са поставени лица от самия Василев, съобщи Фокус.

Припомняме, че изпълнителният директор на КТБ Орлин Русев бе задържан в петък в Созопол веднага след сигнала на БНБ, като от прокуратурата посочиха, че за него са налице доказателства, че лично е разпоредил изнасянето от трезора на банката на суми в левова равностойност 205 887 223 лева и предоставянето им на трети лица.

Ден по-рано като обвиняема бе привлечена и Маргарита Попова, която е обвинена в длъжностно присвояване в особено големи размери. Прокуратурата обяви, че Попова е извадила сумите от трезора в чували и ги е предала на трети лица.

 

#прокуратура #версия #чували #изнесени #Корпоративна търговска банка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници