От септември в поликлиниките: леки операции, изследвания, вливания и процедури

От септември в поликлиниките: леки операции, изследвания, вливания и процедури
A A+ A++ A

От септември в поликлиниките и медицинските центрове вече ще могат да се извършват леки операции, изследвания, вливания и процедури. До тогава експертите на здравната каса и националните консултанти по различните специалности трябва да се договорят кои точно дейности ще бъдат извадени от болниците, пише в. "Преса" (Рressadaily.bg).

Според предварителните разчети тази стъпка би спестила поне 50 млн. лева на Здравната каса (НЗОК) годишно.

Със сигурност,

колонскопията вече няма да се прави в лечебно заведения

В момента клиничната пътека за изследването на дебелото черво е три дни и касата плаща за нея 600 лева. В поликлиниката същата процедура би струвала 60 лева с престой от 2 часа.

Пътеките за вливания при пациенти с рак или редки болести също ще отпаднат 

"Вместо да влизат за пет дни в болница, хората спокойно могат да отидат сутринта в ДКЦ, да им се влее необходимият медикамент под лекарско наблюдение и още на обяд да се приберат у дома", обясни подуправителят на НЗОК д-р Динчо Генев. В медицинските центрове ще могат да се извършват и леки операции от т.нар.

еднодневна хирургия, както и дейности по рехабилитация

Другият начин за затягане на контрола над болниците е следенето на пациентите в реално време. За тази цел касата е обявила обществена поръчка за изработването на софтуер. Той ще бъде готов до края на септември, когато пилотно в 20-те лечебни заведения с най-много дългове

ще бъдат поставени специални устройства за чекиране на пациентите

Така при прием болният ще поставя личната си карта в устройството и информацията автоматично ще се подава до касата. Същото ще става и при изписване. "Тогава ще можем да следим в реално време движението на пациентите и да правим проверки на място с каква диагноза е приет болният и как е лекуван", обясни д-р Генев.

#изследвания #медицински центрове #поликлиники #здраве #НЗОК #болници #ДКЦ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай