Откритие: Създадоха протеин, имитиращ до съвършенство вкуса на мазнините

Откритие: Създадоха протеин,  имитиращ до съвършенство вкуса на мазнините
Турски животновъд захранва петел с варени яйца, за да му осигури протеини, май, 2014. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Британски учени от два университета Единбург - Хериът-Уат (Hw.ac.uk) и Единбургския (Ed.ac.uk) създадоха протеин, който имитира съвършено вкуса и текстурата на мазнините, съобщава "Дейли мейл".

Откритието ще позволи на производителите на храни да елиминират голяма част от мазнините, използвани в продуктите им, без да правят компромиси с качеството.

Протеините, заместители на мазнините, не са нова идея, но

до този момент бяха ограничени само до киселото мляко

Те се оказаха не толкова успешни при сирената и тортите от гледна точка на осигуряването на автентичен вкус и текстура, които са от жизненоважно значение за задоволството на потребителите.

Изследователите на химическата структура на протеините стигнали до детайлно разбиране на тяхното поведение при сгорещяване или преминаване през други процеси, свързани с производството на храни. Това поставило основата за модифицирането на протеините, така че да могат да бъдат използвани като ефективен заместител на мазнините.
Протеините могат да стимулират разработването на множество нискомаслени храни, което ще помогне на

потребителите да се хранят по-здравословно и ще намали затлъстяването

Особено обещаващи са резултатите в използването на протеините като заместители на яйцата, използвани често в хлебните изделия.

От всичко това ще се възползва първо компанията "Нанди Протеинс" (Nandiproteins.com), която била партньор в проекта, за разширяване на гамата й от протеини с оглед използването им от производителите на храни в нови нискомаслени продукти. Те могат да стигнат до магазините във Великобритания до две години.

#здраве #учени #откритие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници