Опасност от градушки и бури в 5 области в петък

Опасност от градушки и бури в 5 области в петък
В 5 области е обявен предупредителен жълт код за опасни градушки и бури днес.
A A+ A++ A

В петък в 5 области в централната част на Северна България е обявен жълт код за силни гръмотевици. Има опасност и от градушки. Предупредителният код е в сила за областите Ловеч, Габрово, Велико Търново, Плевен и Русе. В тези области ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност, ще има локални интензивни валежи с гръмотевични бури, временно усилване на вятъра и градушки. Още в четвъртък вечерта започнаха валежи, придружени и от гръмотевици, като най-интензивни бяха в Северозападна България.

В петък денят ще започне с валежи в западните райони и слънце на изток. Дъждът от Запад ще обхване Северна и Централна България. Следобед гръмотевичните бури ще продължават. Условия за градушки ще има в централните части от Дунавската равнина, а по-интензивни ще са валежите в Западна България. От северозапад ще навлиза по-хладен въздух.

Сутрешните температури ще бъдат от 14 до 19 градуса, по морето 20-21. Максималните през деня ще от 24 до 29 градуса.

Преди обед над Черноморието ще бъде предимно слънчево, а следобед бързо ще се заоблачава. Повече облаци ще има на Север. Ще духа до умерен вятър от югоизток. Температурата на морската вода ще от 24 до 26 градуса. Преди обед над планините от западните райони ще превалява и прегърмява, а следобед валежите ще обхванат и Централна и Източна Стара планина. По високите части над 2000 м ще духат засилени югозападни ветрове.

Дъждовните облаци над централните части от континента ще продължават да се вихрят и през следващите дни. Далече от валежите ще е Западното Средиземноморие, Европейската част от Русия и Скандинавието. Температурите на континента ще бъдат от 27 градуса в Лондон до по 29-30 по Средиземноморието.

В събота следобед у нас на много места ще превалява, като почти без валежи ще премине денят в Добруджа. В неделя ще е по-топло с превалявания в югозападните райони. В понеделник облачността ще е значителна, с чести превалявания, повече в Южна България.

И във вторник, сряда и в четвъртък валежите ще са често явление. Максималните температури ще бъдат от 27 до 32-33 градуса.

#градушка #буря #жълт код #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници