Готови за 7-и блок в Козлодуй, но принципалът трябвало да каже

Готови за 7-и блок в Козлодуй, но принципалът трябвало да каже
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Всички процедури относно изграждането на 7-и реактор на АЕЦ „Козлодуй“ са преминали успешно.

„Проектът на споразумение за изграждане на нова ядрена мощност – 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“, е преминал съответните корпоративни процедури в АЕЦ „Козлодуй – Нови мощности“, АЕЦ „Козлодуй“ и БЕХ и се очаква утвърждаване от страна на принципала“ (принципал е Министерството на икономиката и енергетиката - бел. ред.), каза досегашният директор на Българския енергиен холдинг Иван Йончев.

По-рано от БЕХ съобщиха, че поради здравословни причини Йончев е освободен от поста и на негово място за изпълнителен директор на БЕХ е назначен Жаклeн Коен.

В неделя агенция „Ройтерс“ коментира, че компанията „Уестингхаус“ (Westinghouse) е най-големият производител на ядрено гориво и е част от японската група „Тошиба“ (Toshiba). Американците преговарят за придобиването на дял от 30% в АЕЦ „Козлодуй – Нови мощности“, които ще строят новия седми блок на българската атомна централа.

„Преговорите са приключили. Акционерното споразумение е в очакване на одобрение от държавния Български енергиен холдинг и се надявам, че може да бъде подписано през следващата седмица“, заяви пред  Ройтерс Иван Генов, изпълнителен директор на атомната централа.

Сделката открива пътя за започването на преговорите за финансирането и изграждането на един реактор AP-1000 от „Уестингхаус“ на стойност 5 милиарда долара.

#7-и блок #изграждане #процедури

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници