Цветан Василев купува австрийска банка?

Цветан Василев купува австрийска банка?
Един от потенциалните купувачи на балканската мрежа е група от български инвеститори около бизнесмена Цветан Василев, които са подкрепяни от руската банка ВТБ, твърди Ройтерс. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Банкерът Цветан Василев e един от потенциалните купувачи на закъсала австрийска банка с големи активи, съобщи Ройтерс.

Трима основни кандидати се опитват да купят мрежата на Балканите на национализираната австрийска банка Хипо Алпе Адриа. Сделката е възможно да бъде подписана още до края на юли, съобщи Ройтерс, цитирайки няколко източника, близки до преговорите.

Мрежата на Хипо в Югоизточна Европа е основният й актив. Банката бе национализирана през 2009 г., за да се избегне нейният колапс.

Един от потенциалните купувачи на балканската мрежа е група от български инвеститори около бизнесмена Цветан Василев, които са подкрепяни от руската банка ВТБ, твърди Ройтерс, като се позовава на два източника.

Агенцията припомня, че Василев е мажоритарен собственик на българската Корпоративна търговска банка, която бе поставена под специален надзор от БНБ.

Василев на е открит за коментар. Говорителят му е обяснил, че от доста време няма контакт с шефа си. ВТБ са отказали коментар.

Според няколко източника в надпреварата за активите на Хипо е и Експобанк на руския бизнесмен Игор Ким, който през януари купи бизнеса в Чехия на германската Ландесбанк Баден-Вюртемберг. Той обаче също е отказал да коментира.

Фондът за рискови инвестиции „Адвент интернешънъл“ е третият кандидат. Според информацията на Ройтерс офертата на „Адвент“ е съвместна с Европейската банка за възстановяване и развитие.

През миналата година Европейската комисия нареди на Австрия да намери купувач за балканската мрежа до средата на 2015 г. в замяна на одобряването на държавна помощ за кредитора.

Deutsche Bank, която е натоварена от австрийското правителство с продажбата, отказва коментар.

Във вторник австрийският финансов министър Михаел Шпинделегер заяви пред членовете на парламента, че сделката може да се осъществи до няколко седмици и има седем кандидат-купувачи. И седемте искат да придобият части от мрежата, но Австрия предпочита да я продаде наведнъж.

В Югоизточна Европа мрежата Hypo включва шест банки и три лизингови компании в Словения, Хърватия, Сърбия, Босна и Черна гора. Балканските подразделения на банката се считат за единствената печеливша нейна част.

През миналата година подразделението отчете загуба от 286 млн. евро заради високи провизии за лоши кредити. Самата Hypo очаква да получи максимално 500 млн. евро - което би съответствало приблизително на балансовата ѝ стойност.

Останалата част от бизнеса й, както и лошите кредити, ще бъдат вкарани през есента в една държавна „лоша банка“.

#Цветан Василев #банка #КТБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници