Театрите - наводнени и пострадали след градушката в София

Театрите - наводнени и пострадали след градушката в София
Театър "199" е наводнено фоайето.Снимка: offnews.bg
A A+ A++ A

Огромни щети нанесе и в културата градушката, връхлетяла София във вторник следобед. Театрите в центъра на столицата са потрошени и наводнени. Покривите, бомбардирани от парчета лед с големината на ябълка, навсякъде са протекли, разкриват директори.

Тежко пострадал е Театър „Българска армия“. Покривът е протекъл и водата е унищожила цялата осветителна техника.

Покривът е протекъл и в Младежкия театър и е потопил втори балкон.

В „Театър 199″, който се намира в мазе и всеки порой в София го превръща във водоем, този път са били наводнени фоайето за зрители и помещението за администрацията. Помпите, закупени преди години за случаи като този, обаче бързо са отводнили помещенията и представлението „Самотният Запад“ във вторник вечер няма да бъде отменено.

Задната фасада на Музикалния театър е олющена от градушката до тухла.

След бедствието, предизвикано от бурята и градушката над столицата, министърът на културата Петър Стоянович спешно създаде кризисен щаб за непосредствено преодоляване на най-засегнатите сгради на театри, училища, музеи и галерии, за изясняване на щетите на културните и образователни институти и преценка на възможностите за ползване на сградите.

Начело на кризисния щаб е ресорният зам.-министър Васил Василев.

„Най-важно е да преценим дали и доколко са заплашени планирани постановки. Разговаряхме с директорите, те вече оглеждат щетите. Засега Народният театър е най-пощаден, за съжаление Военният театър е понесъл сериозни загуби. Утре до обяд очаквам от директорите точна информация за пораженията, както и резултати от срещите им със застрахователите. Искрено благодаря на всички за съпричастността в трудния момент”, каза Стоянович.

#театър #градушка #София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници