Обама и Меркел обсъдиха ситуацията в Украйна по телефона

Обама и Меркел обсъдиха ситуацията в Украйна по телефона
Меркел и Обама са потвърдили "подкрепата си към дипломатическите усилия, целящи осигуряването на траен режим на прекратяване на огъня". Снимка: novavarna.net
A A+ A++ A

Ситуацията в Източна Украйна са обсъдили в телефонен разговор президентът на Съединените щати Барак Обама и канцлерът на Германия Ангела Меркел, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на пресслужбата на Белия дом.

Според тях Русия трябва незабавно да предприеме необходимите стъпки, които да помогнат за деескалацията на кризата в Украйна.

Меркел и Обама са потвърдили "подкрепата си към дипломатическите усилия, целящи осигуряването на траен режим на прекратяване на огъня", който да бъде спазван от бунтовниците в Източна Украйна и "да бъде напълно подкрепян от Русия".

Те са подчертали, че е важно бързо да се достигне до двустранно примирие.

Лидерите на двете страни са подчертали, че "Русия трябва да направи незабавни стъпки към деескалация на конфликта в Източна Украйна" и ако това не стане, ще се наложи САЩ и Европа да предприемат допълнителни коорднирани мерки, "за да наложат на Русия цена", тоест нови санкции, ако тя не предприеме необходимите стъпки за прекратяване на огъня в скоро време.

Междувременно сраженията в Източна Украйна продължават. В четвъртък въоръжени мъже застреляха трима украински полицаи и раниха други в Донецк.

Вечерта бойци на самопровъзгласилата се Луганска народна република са извършили обстрел с миномети срещу международното летище в Луганск. Стрелбата е продължила около 20 минути. Няма загинали украински войници.

Украинският съвет за национална сигурност и отбрана е коригирал данните за загиналите военнослужещи по време на антитерористичната операция в Луганската и Донецката област.

Говорителят на Съвета Андрей Лисенко обяви, че при провеждането на операцията са загинали 197 военнослужещи, а 655 са били ранени. 152 са жертвите от въоръжените сили на Украйна, седем са загиналите служители на Украинската служба за сигурност, граничната служба е дала осем жертви, Националната гвардия е изгубила 12 свои служители, а загиналите полицаи са общо 18 души.




#Барак Обама #Ангела Меркел #обсъдиха #ситуацията #Украйна #телефон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници