Правят конструктивни експертизи на сгради от „Аспарухово“

Правят конструктивни експертизи на сгради от „Аспарухово“
Предстои да бъдат направени конструктивни експертизи на всички сгради в Аспарухово. Снимка: www.infonews.bg
A A+ A++ A

Предстои да бъдат направени конструктивни експертизи на всички сгради в "Аспарухово", пострадали след наводнението на 19 юни, когато приливна вълна, предизвикана от проливните дъждове, причини свличане на земна маса и дървета от гориста местност над квартала, заради което бяха нанесени множество щети и бяха отнети човешки животи.

Очаква се, експертизите да покажат, кои постройки са безопасни и какви ремонтни дейности трябва да бъдат извършени. Вероятно една част от къщите отново ще бъдат годни за живеене, след аварийно укрепване. По адресна регистрация около 1500 души от „Аспарухово“ са евакуирани. Реалният им брой обаче е по-малък – около 1000 души. В момента няма хора без подслон. Повечето от евакуирани са предпочели да се настанят при роднини. Районите на запечатаните сгради се охраняват от полицията, привлечени са и частни охранителни фирми, за да има ред в евакуираните зони.

В момента над 90% от калните маси в Аспарухово са изчистени, работи се в парка и на улица „Моряшка”. Сондажите, които извършват учени от Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски” в пострадалия район Аспарухово, в момента се провеждат на ул. „Кирил и Методий”, съобщи кметът на Варна Иван Портних.
Досега са изследвани 7 души от района и няма данни за опасност от разпространение на зараза.

#Аспарухово #полиция #Подслон #зони #Иван Портних

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници