Откриваме Институт за български език в Мадрид

Откриваме Институт за български език в Мадрид
Снимка: sites.google.com
A A+ A++ A

Правителството одобри проект на Спогодба за културно, образователно и научно сътрудничество между България и Испания. Една от клаузите в нея е възможността в Мадрид да бъде открит Институт за български език и литература.

Спогодбата регламентира нов, модерен начин на сътрудничество в областта на културата, науката и образованието. Тя отговаря както на сближаването на двете страни, така и на потребностите на българската общност в Испания, която значително се разрасна през последните години.

По официални данни 250 хил. са българите в Испания, но броят им вероятно е двойно по-голям. Много наши сънародници не се регистрират и работят там нелегално без необходимите договори. Още през 2007 г. броят на българите в Испания бе надхвърлил 350 хил. души.

Българите, които живеят в Испания, години наред бяха заети предимно в строителния сектор, но той се срина преди две години и много от сънародниците ни останаха без работа. Има много нашенци в обслужващия персонал - хотелиерство, ресторантьорство, гледане на възрастни и болни хора. Някои се занимават със собствен бизнес, главно в търговията. Има някои в туристическия бизнес, т.е. със собствена фирма. Голям е броят и на сезонните работници, които пристигат за бране на маслини, на портокали, на мандарини, ягоди.

#Мадрид #български

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници