Мартин Шулц остава председател на Европарламента

Мартин Шулц остава председател на Европарламента
Шулц е новият стар председател на Европарламента. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Очаквано, на заседанието във вторник за председател на парламента бе избран германецът Мартин Шулц, който беше председател и на предишния Европарламент.

Депутатите трябва да решат и кой ще оглави Европейската комисия. Очаква се мястото на Жозе-Мануел Барозу да заеме Жан-Клод Юнкер. Бившият министър-председател на Люксембург е кандидатурата на Европейската народна партия, спечелила най-много гласове на изборите през май.

Новият председател на комисията трябва да предложи 28 еврокомисари, които ще бъдат изслушани от европарламента и кандидатурите им ще бъдат гласувани.

Шефът на комисията ще получи заплата за 5-годишния си мандат от 2 200 000 евро и пожизнена пенсия от 64 000 евро месечно.

Всъщност двата поста – председател на Комисията и шеф на Парламента, преминаха през сложни преговори между европейските лидери, които вече се договориха, като заявиха подкрепата си за Шулц и Жан-Клод Юнкер за председател на ЕК.

В следващите дни се очаква Парламентът само да узакони номинациите.

Ако бъде избран, Юнкер ще представи предложение за свой екип през септември, като всички 28 кандидати за еврокомисари ще бъдат изслушани от Европарламента. Те ще бъдат гласувани през октомври, а новата Еврокомисия ще заработи през ноември. Тогава ще бъдат избрани и нов външен министърq и президент на ЕС.

#Мартин Шулц #Европарламент #Жан-Клод Юнкер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"